Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.11.2009

Adresarea Comisarului Ferrero-Waldner către Membrii Parlamentului Republicii Moldova

Adresarea Comisarului Ferrero-Waldner către Membrii Parlamentului Republicii Moldova

 Dle Preşedinte,
Onoraţi Membri,
Doamnelor şi domnilor,

 Aş vrea să-i mulţumesc Preşedintelui Ghimpu şi conducătorilor partidelor parlamentare pentru invitaţia lor de a mă adresa acestei distinse adunări. Îmi face o deosebită plăcere să mă reîntorc în Moldova şi să discut cu dumneavoastră despre viitoarele oportunităţi importante în relaţiile UE-Moldova.

 Deja de zece ani lucrăm împreună pentru a fortifica relaţiile noastre, a intensifica cooperarea în materie de politică externă şi securitate, şi de a apropia pieţele şi cetăţenii noştri.

Eforturile noastre comune au adus multe succese, în special de la semnarea Planului de Acţiuni PEV UE-Moldova, în februarie 2005. Relaţiile noastre au crescut şi s-au aprofundat, şi putem vedea rezultatele în impactul pe care le-au avut societăţii şi economiei voastre. S-au făcut progrese, cu toate că pe calea reformelor mai e mult de parcurs, dacă ţara dumneavoastră are ca scop să obţină toate beneficiile pentru relaţii mai apropiate cu UE.

 După alegerile parlamentare din aprilie, un număr important de întâlniri politice au fost amânate, ceea ce a stopat puţin progresul. Ţara dumneavoastră a trecut printr-o perioada dificilă, şi noi înţelegem că nu este uşor de a continua un dialog politic semnificativ într-o astfel de perioadă.

 După cum ştiţi, Uniunea Europeană este o uniune care se bazează pe respectarea drepturilor omului, democraţie şi a statului de drept. Noi credem că acestea sunt valorile care îmbunătăţesc calitatea vieţii, oriunde ar trăi în lume; şi declanşând potenţialul fiecărui cetăţean în ţară, aceste valori universale deţin şi cheia către succesul economic.

 Iată de ce noi acţionăm în conformitate cu aceste principii în relaţiile noastre cu alte ţări, şi iată de ce noi am insistat să primim un angajament clar faţă de aceste valori, înainte de a veni cu oferta de a aprofunda relaţiile noastre, inclusiv cu negocierea unui nou acord.

 Din partea noastră, noi suntem angajaţi pentru a ajuta Moldova să ajungă la un consens privind situaţia electorală şi post-electorală. Aceasta va fi crucială atât pentru stabilitatea socială, cât şi pentru cea politică a ţării. Forţele politice trebuie să înceapă a dezvolta o cultură construită pe respect între majoritate şi opoziţie, cu un sistem veridic de limite şi echilibre. Ţara dumneavoastă are nevoie de această capacitate a tuturor partidelor politice pentru a acţiona împreună pe timp de criză în interesul oamenilor. Comisia Europeană a adoptat rapid "Pachetul pentru Susţinerea Democraţiei" în vederea sprijinirii Moldovei. Noi salutăm crearea Comisiei de Investigare însărcinată să conducă o anchetă imparţială, transparentă şi efectivă a evenimentelor de după 5 aprilie. Prin "Pachetul pentru Susţinerea Democraţiei", putem să ajutăm Comisia de Investigare în a-şi îndeplini exercitarea mandatului, dacă aceasta doreşte, făcând disponibilă expertiza tehnică.

 Regretăm faptul că s-a pierdut timp în perioada procesului electoral. Dar astăzi, avem o nouă situaţie. Alegerile repetate din 29 iulie au transmis un semnal foarte puternic şi pozitiv referitor la starea democraţiei în Moldova. Angajamentele pe care doream să le vedem privind drepturile omului, democraţie şi statul de drept au fost într-adevăr confirmate. Vedem acum apariţia unui consens de perspectivă între societatea din Moldova şi Uniunea Europeană pentru a fortifica legăturile dintre noi. Toate acestea mă fac să sper că putem reveni la abordarea provocărilor cu care Moldova se confruntă acum. Trebuie să recuperăm timpul pierdut!    

 Dle Preşedinte,
Onoraţi Membri,
Doamnelor şi domnilor,

 UE doreşte să accelereze dezvoltarea relaţiei noastre cu Republica Moldova, utilizând toate oportunităţile oferite de Parteneriatul Estic.

 Constat cu satisfacţie că Guvernul Republicii Moldova acceptă necesitatea dinamizării relaţiilor noastre. Iar acum, când Moldova a restabilit tratamentul egal al tuturor cetăţenilor UE în cadrul regimului de vize, suntem gata să iniţiem discuţii serioase cu privire la cooperarea noastră pe viitor.

 Prima prioritate constă în negocierea unui nou acord care ar înlocui şi ar depăşi cadrul Acordului de Parteneriat şi Cooperare existent. Acel acord nou ar trebui să includă, printre altele, obiectivul creării unei Zone de liber schimb Profunde şi Comprehensive între Moldova şi UE. Nu pentru că este un obiectiv în sine, dar pentru că este cel mai puternic stimulent de promovare a comerţului, atragere a mai multor investiţii străine şi, prin urmare, de dezvoltare a potenţialului creativ al dvs. de a oferi perspective şi locuri de muncă pentru noile generaţii. Negocierile pregătitoare care au fost desfăşurate cu succes cu negociatorul-şef al dvs. şi acordul ambelor părţi de a desfăşura prima rundă de negocieri la 12 ianuarie 2010 sunt nişte realizări foarte importante. În cazul în care Republica Moldova va demonstra că este dispusă şi capabilă să respecte angajamentele care decurg din aceste negocieri, noi vom propune să numim această nouă bază juridică pentru relaţiile noastre "Acord de Asociere", după cum este prevăzut în Acordul cu privire la Parteneriatul Estic.

 După cum am menţionat, domeniile principale de preocupare ale Uniunii Europene sunt respectarea drepturilor omului şi procesul de reformă politică. Acestea stau la baza angajamentului nostru faţă de dvs. prin intermediul Parteneriatului Estic. Consolidarea tranziţiei Republicii Moldova la o democraţie pluralistă deplină va constitui o provocare, dar va aduce multe beneficii. Interesul Guvernului dvs. în studierea posibilităţii de a stabili un dialog sistematic cu privire la drepturile omului cu Uniunea Europeană ne dă speranţa că Republica Moldova intenţionează să realizeze progrese constante în aceste domenii importante.

 Desigur, nici un efort de îmbunătăţire a situaţiei cetăţenilor din Moldova nu ar avea succes, dacă nu ar exista o perspectivă clară a redresării economice. Crearea unei Zone de Liber Schimb Profunde şi Comprehensive între ţara dumneavoastră şi Uniunea Europeană va implica reforme structurale, care nu vor fi uşoare la început - dar care ar putea aduce, cu timpul, beneficii economice mari pentru cetăţenii dvs. Vinerea trecută, Comisia a discutat cu partea moldovenească, la nivel tehnic, perspectivele unei Zone de Liber Schimb între UE şi Moldova. Perspectivele sunt bune, dar ritmul de progrese va depinde de capacitatea Moldovei de a realiza măsurile necesare. Pentru a avansa aceste pregătiri într-o măsură cât mai mare, am convenit asupra unei abordări treptate. Noi propunem să se întocmească o foaie de parcurs pentru a identifica ce acţiuni sunt necesare pentru a vă ajuta să vă pregătiţi de asumarea angajamentelor pentru crearea unei Zone de Liber Schimb Profunde şi Comprehensive.

 Noi realizăm că şi călătoriile în Europa cu mai puţine restricţii sunt la fel de importante pentru cetăţenii Republicii Moldova. Am putea să întreprindem măsuri treptate în vederea simplificării în continuare a condiţiilor de călătorie, adoptând drept obiectiv pe termen lung călătoriile fără viză în Uniunea Europeană, dacă vor fi create condiţii pentru gestionarea eficientă şi sigură a mobilităţii. Crearea unui Centru Comun de Vize în calitate de experiment în anul 2007, Acordurile privind facilitarea eliberării vizelor şi readmisie semnate în 2008 şi Parteneriatul de Mobilitate sunt un bun început. Noi încurajăm Moldova să intensifice procesul de reforme în domeniul justiţiei, libertăţii şi securităţii, care sunt esenţiale pentru următoarele discuţii cu privire la călătoriile fără viză.

 Probabil, cea mai actuală provocare cu care se confruntă Moldova este criza financiară şi economică profundă, iar noi suntem gata să vă oferim ajutor, în special prin intermediul asistenţei financiare directe. Comisia s-a angajat deja să ofere asistenţă macro-financiară foarte importantă, pe lângă asistenţa în baza acordului care va fi semnat cu FMI în viitor. Având în vedere majorarea în continuare a finanţării oferite de noi pentru Republica Moldova, cât şi majorarea contribuţiilor altor donatori, va trebui să consolidăm sinergiile între donatori. Guvernul Republicii Moldova va trebui să-şi îndeplinească rolul său, prin asumarea unei poziţii puternice de lider cu privire la coordonarea asistenţei. Salut eforturile care au fost făcute în acest sens până în prezent.

 În final, noi ne menţinem angajamentul pentru sprijinirea eforturilor de soluţionare a diferendului transnistrean, care va continua să submineze Republica Moldova, cu excepţia cazului în care acesta va fi soluţionat. Salut eforturile noului guvern de a formula o nouă politică privind soluţionarea conflictului transnistrean. Măsurile de consolidare a încrederii, sponsorizate de UE, precum şi vizibilitatea sporită a Republicii Moldova şi a Uniunii Europene în Transnistria, ar putea juca un rol în găsirea unei soluţii. Noi, la fel ca şi guvernul dumneavoastră, credem că "5 +2" este unicul format viabil pentru o soluţie durabilă.

  Dle Preşedinte,
Onoraţi Membri,
Doamnelor şi domnilor,

 Republica Moldova se confruntă cu provocări nemaipomenite în mai multe sfere de activitate - economică, financiară, socială şi politică. Dar statul nu va rămâne izolat, atât timp cât va acţiona în interesul său propriu, prin eforturi continue şi hotărâte în vederea stabilizării situaţiei sale interne. Eu am încrederea că veţi implementa cu succes reformele dificile, în perspectivă, pentru că ştiţi că ele sunt extrem de importante pentru succesul dumneavoastră din viitor.

 Permiteţi-mi să vă împărtăşesc viziunea mea cu dvs. Văd o Moldovă prosperă, cu o societate reconciliată şi cu integritatea sa teritorială restabilită. Europa poate să vă ofere lecţii cu privire la reconciliere şi unificare, având în vedere istoria sa din ultima jumătate de secol. Aceste evenimente ne-au adus prosperitate şi stabilitate şi atunci când facem schimb de experienţă cu dvs. sperăm că veţi profita pe deplin de aceleaşi beneficii.

 Vă mulţumesc pentru atenţie.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus