Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.11.2009

Ghimpu: Dacă Lupu nu va fi ales, voi iniţia reducerea cvorumului necesar desemnării preşedintelui

Ghimpu: Dacă Lupu nu va fi ales, voi iniţia reducerea cvorumului necesar desemnării preşedintelui

Alegerile repetate pentru preşedinţia moldoveană vor avea loc la 7 decembrie, iar preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, promite din nou că, dacă nici atunci Marian Lupu nu va fi susţinut de comunişti pentru a fi ales şef de stat, va iniţia reducerea cvorumului necesar desemnării preşedintelui.

În prezent, şeful statului se alege în Parlament de către două treimi din numărul total de 101 deputaţi, adică cu 61 de voturi. Alianţa majoritară pentru Integrare Europeană are însă doar 53 de mandate şi ar fi nevoie de susţinerea a 8 deputaţi comunişti pentru ca preşedintele PD, Marian Lupu, care este candidatura AIE pentru Preşedinţie, să poată fi ales. Comuniştii refuză însă să susţină candidatura lui Marian Lupu şi au părăsit chiar sala de şedinţe la prima încercare de alegere a preşedintelui, la 10 noiembrie. Dacă şi la alegerile repetate din 7 decembrie Lupu nu va întruni numărul necesar de voturi, actualul Parlament va fi dizolvat şi vor avea loc noi alegeri anticipate, nu mai devreme însă de toamna anului viitor.

"Preşedintele va fi ales. Îmi pregătesc deja ceea ce am anunţat - asul din mânecă, pentru ca şeful statului să fie ales. Va fi ales în Parlament, aşa cum scrie legea, şi mandatul Parlamentului va fi unul plin, de patru ani. Nu are rost să ne jucăm la infinit de-a alegerile anticipate", a spus Mihai Ghimpu.

Mihai Ghimpu spune că pentru viitor se va merge cel mai probabil pe ideea modificării procedurii de alegere a şefului statului, pentru că acesta să fie ales nu de către deputaţi, ca până acum, ci prin vot direct de către popor. Actuala legislatură însă trebuie să meargă pe varianta în prezent în vigoare, adică preşedintele să fie ales în Parlament.

"Alegerile anticipate nu sunt o soluţie - putem ajunge din nou în situaţia în care am putea avea în noul Parlament 53-57 de deputaţi în Alianţa democratică şi 48-45 comunişti şi din nou situaţia este blocată, şi iar trebuie să mergem la alegeri. Şi iar intrăm în cercul vicios al unui mecanism care aparent este democratic, dar de fapt blochează activitatea Parlamentului", a spus Ghimpu.

Preşedintele Parlamentului a declarat că în Republica Moldova este nevoie de o reformă constituţională, pentru a se evita coliziunile constituţionale pe viitor.

Expeţii în drept constituţional consideră că actuala criză politică din Republica Moldova este provocată de carenţe în textul Constituţiei şi recomandă Parlamentului să iniţieze elaborarea unei noi Constituţii care să fie supusă aprobării populare prin referendum şi să corespundă standardelor europene. Actuala Constituţie are un caracter provizoriu, pentru o perioadă de tranziţie prin care a trecut Republica Moldova, nu corespunde plenar aspiraţiilor europene ale statului şi nu a fost supusă aprobării populare, aşa cum ar trebui să fie o Lege supremă a statului, spun experţii. Sursa: NewsIn

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus