Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.11.2009

Comisarul Benita Ferrero-Waldner vizitează Republica Moldova pentru învigorarea relaţiilor

Comisarul Benita Ferrero-Waldner vizitează Republica Moldova pentru învigorarea relaţiilor

Comisarul pentru Relaţii Externe şi Politică Europeană de Vecinătate, Benita Ferrero-Waldner va face o vizită oficială în Republica Moldova (în continuare "Moldova") în perioada 26 - 27 noiembrie. Pe parcursul şederii sale, Comisarul European se va întâlni cu Preşedintele în exerciţiu şi Preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu; Primul Ministru, Vlad Filat; Viceprim-ministru şi Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă; precum şi cu candidatul la postul de Preşedinte, Marian Lupu; membrii opoziţiei şi cu reprezentanţi ai societăţii civile. Comisarul Ferrero-Waldner va ţine un discurs în Parlamentul Republicii Moldova şi va vizita un sat al copiilor creat de "Concordia", o organizaţie fondată de Părintele Georg Sporschill. Aceasta este prima vizită a Comisarului Ferrero-Waldner de la alegerile din iulie 2009 şi reprezintă un semn important al susţinerii Comisiei pentru Republica Moldova pe calea sa spre stabilitate politică şi economică. În cadrul întâlnirilor sale, Comisarul European va pune accentul pe necesitatea Republicii Moldova de a-şi continua eforturile în vederea implementării efective a reformelor economice şi politice, şi de a coopera amplu cu instituţiile financiare internaţionale. Comisarul va vorbi despre intenţia UE de a accelera dezvoltarea relaţiilor cu Republica Moldova, folosindu-se din plin de oportunităţile oferite de Parteneriatul Estic, inclusiv lansarea în ianuarie a negocierilor privind noul acord contractual cu Moldova care va înlocui Acordul curent de Parteneriat şi Cooperare, şi promisiunea de a continua asistenţa financiară pentru a ajuta Moldova să facă faţă crizei financiare şi economice. Totodată, îşi va exprima angajamentul continuu al UE în susţinerea eforturilor pentru reglementarea conflictului transnistrean.

Înainte de plecarea sa la Chişinău, Comisarul Ferrero-Waldner a subliniat: "Sunt încântată că noua guvernare a creat relaţii mai apropiate cu UE ţinând cont de programul său. Eu sper că toate partidele din Moldova vor lucra acum pentru a pune capăt instabilităţii politice, astfel ca ţara să se concentreze asupra abordării provocărilor sale importante. UE poate să ajute Moldova să-şi construiască viitorul şi suntem gata să intensificăm cooperarea în vederea declanşării potenţialului deplin al relaţiilor noastre. Un alt capitol se va deschide în relaţiile noastre în ianuarie, odată cu negocierile unui nou Acord, care va înlocui şi va duce la un nivel mai avansat relaţiile noastre decât Acordul curent de Parteneriat şi Cooperare. Sunt sigură că acordul va aduce beneficii tangibile atât pentru cetăţenii moldoveni, cît şi pentru cei europeni".

Vorbind despre Parteneriatul Estic, Comisarul Ferrero-Waldner a declarat: "E admirabil să vedem Republica Moldova implicându-se activ în Parteneriatul Estic şi mă bucură faptul că noile autorităţi intenţionează să folosească toate oportunităţile oferite de această nouă iniţiativă. Prin relaţiile noastre bilaterale şi activităţile multiple ale Parteneriatului Estic, Moldova are multe de câştigat, în special o apropiere de UE, dar şi o bună oportunitate de a contribui".

Referinţe:

Primele relaţii contractuale dintre Republica Moldova şi UE au fost stabilite în 1994 printr-un Acord de Parteneriat şi Cooperare (APC), care a intrat în vigoare în 1998.

Acest APC stabileşte o schemă de lucru în vederea comerţului liber, armonizarea legislaţiei şi cooperarea într-o gamă largă de domenii şi dialog politic. Negocierile între Moldova şi UE asupra unui nou Acord care va înlocui şi va depăşi APC vor începe în ianuarie. Noul Acord va fortifica în continuare relaţiile UE - Moldova şi va oferi multe oportunităţi cu privire la integrarea politică şi economică. Va fi un Acord cuprinzător, reflectând gama largă de cooperare în domenii politice şi economice existente la moment, şi va dezvolta aceste domenii în continuare. Va include de asemenea scopul de a edifica o profundă şi largă Zonă de Comerţ Liber cu UE, atunci când condiţiile exacte vor fi îndeplinite.

Moldova este o ţară partener în cadrul Politicii Europene de Vecinătate (PEV):

Planul de acţiuni PEV UE - Moldova a fost adoptat în februarie 2005 pentru o perioadă de trei ani şi prelungit printr-un acord reciproc înainte de februarie 2008. Este bazat pe Acordul de Parteneriat şi Cooperare (APC) şi încurajează şi susţine obiectivul continuu al Moldovei de integrare în structurile economice şi sociale europene. Mai mult ca atît, acesta reprezintă un instrument util de a da imbold programului de reforme democratice şi economice ale Moldovei.

Moldova este unul din cei şase participanţi în Parteneriatul Estic (PE), lansat în mai 2009:

Ca şi dimensiunea estică a PEV, PE întruneşte ţări din Europa de Est şi Caucazul de Sud, State Membre şi instituţii ale UE pentru a promova securitatea, stabilitatea şi prosperitatea. Acesta asigură suport adiţional pentru reforme şi eforturi de modernizare în Armenia, Belarus, Georgia, Moldova si Ucraina, cu scopul apropierii lor de principiile şi practicile UE.

  • PE oferă ţărilor partenere perspectiva unui angajament bilateral mai aprofundat, cuprinzând integrarea continuă în economia UE, mobilitatea, inclusiv facilitarea obţinerii vizei şi cooperarea în securitatea energetică. Planurile de acţiune ale PEV sunt instrumentele principale în stabilirea relaţiilor bilaterale.
  • PE oferă de asemenea un curs multilateral, asigurând un nou cadru prin care provocările comune pot fi adresate prin discuţii politice şi schimb de experienţă în platforme dedicate. Moldova a participat activ până acum la întâlnirile celor patru platforme de cooperare stabilite pe lângă cursul multilateral: democraţie, buna guvernare şi stabilitate; integrare economică şi convergenţă cu politicile UE; securitatea energetică; şi contacte între oameni.
  • În cadrul multilateral al PE, Moldova are posibilitatea de a participa la cele cinci iniţiative importante (iniţiative flagship) în următoarele domenii: programul de administrare a frontierei; integrarea pieţelor de electricitate, eficienţă energetică şi energie recuperabilă; facilităţi pentru ÎMM-uri; Coridorul de Sud; răspuns la calamităţile naturale şi cele provocate de om.
  • În cadrul PE, a fost creat Forumul Societăţii Civile (FSC), pentru a asigura recomandări politice Miniştrilor PE în domeniile lor de responsabilitate.

Alte elemente ale relaţiilor UE - Moldova:

În 2009, Moldova şi Comisia Europeană au încheiat negocierile tehnice în vederea aderării ţării la Tratatul Comunităţii Energetice (TCE), care include obligaţiuni pentru convergenţă graduală cu regulile interne ale pieţei energetice. O decizie privind apartenenţa deplină a Moldovei la Comunitatea Energetică ar putea fi luată la întâlnirea ministerială a TCE pe 18 decembrie.

  • Pe 1 ianuarie 2008, Acordul de facilitare a regimului de vize şi Acordul de Readmitere între UE şi Moldova au intrat în vigoare.
  • În iunie 2008 a fost lansat Parteneriatul de Mobilitate între UE şi Moldova. Moldova a fost una din cele două ţări pilot aleasă pentru a testa acest tip nou de iniţiativă, scopul căreia este îmbunătăţirea administrării fluxurilor migraţionale, şi în particular, lupta contra migraţiei ilegale, în parteneriat cu UE, în schimbul posibilităţilor sporite de mobilitate între Moldova şi UE pentru cetăţenii săi, în special privind posibilităţile de migrare legală şi a călătoriilor pe termen scurt (emiterea vizelor de scurtă şedere).
  • Începând cu 1 martie 2008 există un sistem al Preferinţelor Comerciale Autonome (PCA), ceea ce înseamnă că UE ridică taxele comerciale pentru aproape toate produsele moldoveneşti, cu excepţia celor clar specificate în regulamentul PCA, care obţin anumite cote fără achitarea taxelor. UE este cel mai important partener comercial al Moldovei cu o cota de aproape 50% din întregul comerţ bilateral.
  • UE susţine eforturile de reglementare a conflictului transnistrean şi oferă sprijinul său Guvernului Moldovei în vederea construirii relaţiilor de încredere între Chişinău şi Tiraspol. Comisia asigură consiliere şi, în cazuri specifice, asistenţă financiară pentru construirea şi implementarea măsurilor de încredere.
  • Misiunea Comisiei Europene de Asistenţă la Frontiera Moldovei şi Ucrainei (EUBAM) şi-a început activitatea din decembrie 2005. Aceasta are ca scop întărirea administrării transparente a frontierei şi procedurilor vamale conform standardelor europene de-a lungul frontierei Moldo-Ucrainene. De asemenea, experţii EUBAM asigură consiliere şi susţinere în vederea fortificării luptei contra crimei organizate, inclusiv contrabanda, traficul şi lupta contra corupţiei.
  • Pentru perioada 2007 - 2010, Moldova a primit asistenţă financiară din partea UE de aproape 230 milioane de EUR. Aceasta este cea mai mare alocaţie per capita în cadrul Vecinătăţii Estice. Această sumă va creşte semnificativ în următoarea perioadă a programului (2011 - 2013). În contextul crizei financiare şi economice curente, Comisia a mărit şi accelerat suma din bugetul său direcţionată către suportul financiar al Moldovei. UE intenţionează de asemenea să susţină suplimentar Moldova cu Asistenţă Macro-financiară substanţială pentru a completa noul acord cu FMI.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus