Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.11.2009

Vlad Filat: Cred că sunt aceste 8 voturi. Europa Liberă.

Vlad Filat: Cred că sunt aceste 8 voturi. Europa Liberă.

„Avem un scop comun care ne ţine să fim uniţi."

Legislativul va încerca sa aleaga noul sef al statului cel mai probabil pe 7 decembrie. Singurul candidat ramane Marian Lupu, sprijinit de Alianţa pentru Integrare Europeana, dar cu un deficit de opt voturi deţinute de opoziţia comunista. Daca legiuitorii nu reusesc sa aleaga seful statului, alegerile parlamentare anticipatele vor fi convocate cel mai probabil peste aproximativ un an. Deputatii comuniști ezita între alegerea lui Marian Lupu ca președinte și alegeri anticipate. Intr-un interviu acordat marți seară Europei Libere, premierul Vlad Filat, liderul PLDM se arata increzator ca seful statului va fi totusi ales.

Vlad Filat: Sunt încrezător că preşedintele Republicii Moldova va fi ales. Va fi o procedură stabilită de lege si bine organizată, vor merge deputaţii, vor vota cu buletinul de vot. Când vom număra buletinele de vot, vor fi ale celor 61 de parlamentari. Urmează să mai voteze cel puţin 8 comunişti.

Valentina Ursu: Atat de decisive aceste 8 voturi. Chiar sa fie ele asigurate?

Vlad Filat: Cred că sunt aceste 8 voturi.

Valentina Ursu: Dar de unde acest optimism al dvstra ?

Vlad Filat: Acest optimism sau această încredere este bazată pe situaţia pe care o avem la ora actuală şi perspectiva pe care o avem atat unii cat si alţii.

Valentina Ursu: Si totusi, deocamdată nu am auzit nici un deputat comunist care ar spune că va vota?

Vlad Filat: Poate este mai bine aşa, să nu vorbească, dar să facă.

Valentina Ursu: Cine din AIE poartă negocieri cu acei deputati care ar putea sa voteze pentru alegerea sefului statului ?

Vlad Filat: Toată lumea care are interes să fie ales preşedintele R. Moldova.

Valentina Ursu: Am înţeles că ar exista un pachet de propuneri, ce ar putea constitui o oferta, pentru ca deputati comunisti sa voteze pentru functia suprema in stat. Puteti oferi mai multe detalii?

Vlad Filat: Am auzit şi eu despre acest pachet de propuneri. Am şi eu anumite viziuni. Sper că până la sfârşit de săptămână vom avea acest pachet consolidat şi acceptat de către întreaga Alianţă pentru Integrare Europeană şi vom lansa acest pachet public.

Valentina Ursu: Aceasta e pentru a vărsa lumină asupra relaţiei dintre putere şi opoziţie in Parlament sau pentru a câştiga cele 8 voturi necesare pentru alegerea presedintelui tarii?


Vlad Filat: Aceasta se elaboreaza pentru că e necesar de a face acest pas. Suntem în întârziere, trebuie să recunosc. Acest lucru urma să se întâmple de la bun început, când am demarat acest proces chinuitor şi pe alocuri anacronic în încercarea de a stabili o comunicare cu comuniştii. Deci, în modul în care ceri ceva, trebuie şi să oferi. Asadar, în mod normal urmaa să oferim noi o viziune asupra cum trebuie să fie guvernată R. Moldova, asupra condiţiilor în care urmează să activeze şi opoziţia din R. Moldova, ca în temeiul acestei acţiuni să putem discuta la concret. Or, în perioada de timp care ne-a mai rămas, este necesar să ne concentrăm atenţia în a asigura un cadru atractiv şi eficient pentru cei care urmează să voteze...

Valentina Ursu: Unele voci acreditează ideea că în caz dacă se găsesc aceste 8 voturi din partea comunistilor , ar putea să se scindeze fracţiunea parlamentară PCRM.


Vlad Filat: Să spun: „să dea Dumnezeu!", nu cred că este cea mai reuşită abordare, dar nici nu le doresc să rămână foarte uniţi, cei din Partidul Comuniştilor, deoarece aşa cum am spus-o, acest partid este mult prea anacronic şi mult rău a făcut pentru ţara aceasta ca să rămână un partid influent şi unitar. Cred că în aceasta formatiune politica sunt oameni care au capacitate de exerciţiu, de a înţelege exact unde ne aflăm, ce se întâmplă, ce-ar putea să se întâmple nu numai cu PCRM, căci aici urmează să vorbim nu doar prin prisma partidelor. Dacă suntem oameni conştienţi şi gândim la nivel de oameni de stat, trebuie să vorbim, având în vedere situaţia R. Moldova per ansamblu şi viitorul ţării noastre în urma uneia sau alteia acţiuni. Or, ar fi un mare păcat ca acele perspective pe care le avem deschise larg, să le ratăm din cauza că interesele personale sau de grup prevalează în luarea deciziilor.

Valentina Ursu: Până la urmă dvstra ramaneti increzator ca preşedintele va fi ales in Parlament?

Vlad Filat: Eu nu ştiu dacă va ajuta faptul ca voi spune acest lucru de mai multe ori. Cred că vom reuşi să alegem preşedintele R. Moldova.

Valentina Ursu: Alianţa are şanse să rămână consolidată şi după alegerea şefului statului, pentru că se discută acum mai multe scenarii. Unul dintre ele ar fi ca în caz dacă se alege preşedintele, ar putea să se insiste din partea şi a celor care au votat din partea comuniştilor, să fie demis guvernul, să se accepte schimbarea speaker-ului?

Vlad Filat: Păi, am auzit şi eu despre mai multe scenarii. Ele pot fi realizate. Dar, cum să vă spun, dacă eu vorbesc de raţiune pentru cei din Partidul Comuniştilor, sigur am în vedere că raţiune trebuie să fie şi pentru cei care au constituit Alianţa pentru Integrare Europeană şi din câte s-a văzut prin acţiuni, nu prin discuţii, această raţiune există. Avem un scop comun care ne ţine uniţi pe de o parte. Pe de altă parte, este evident că orice încercare de a schimba situaţia actuală la nivel de funcţionare a statului, duce la distrugerea alianţei şi duce la o situaţie de criză politică, fiindcă acum avem doar o criză constituţională şi nu una politică.

Valentina Ursu: Expertii spun ca primii paşi de guvernare sunt promiţători. Sunt şi dificili?

Vlad Filat: Este prea puţin spus „dificili". Este foarte greu. Dar nici nu am aşteptat să fie uşor.

Valentina Ursu: Greu că nu sunt bani de ajuns, greu că nu sunt oameni potriviţi la locul potrivit, de ce atat de greu?

Vlad Filat: Doamnă Valentina, este foarte greu, fiindcă avem o situaţie precara în taote domeniile, o situaţie reală şi după cum ştiţi, viaţa bate filmul sub toate aspectele economic, administrativ, probleme peste probleme şi trebuie să iei decizii pentru a gasi solutii. Şi deciziile nu sunt uşoare tinand cont de faptul ca trebuie să-ţi asumi aceste decizii. Or, o dificila problemă pe care o avem şi am avut-o de altfel în R. Moldova ramane a fi lipsă de înţelegere a ceea ce se întâmplă şi a ceea ce ar putea să se întâmple din partea foarte multor oameni, chiar mă refer şi la cei care au capacitatea de a lua decizii.

Şi aici te loveşti uneori şi de o situaţie care pe mine mă enervează foarte tare, de necunoaştere pentru cei, care ar trebui să fie, să nu spun vizionari, fiindcă sunt foarte puţini dintre acestea, dar cel puţin să aibă capacitatea să privească un pic mai departe decât interesul îngust, fie chiar şi de partid. Dar iarăşi, avem o situaţie concretă, ne-am asumat să administrăm ţara în situaţii concrete şi încercăm să facem faţă. Reuşim sau nu, urmează să spună oamenii.

Valentina Ursu: Domnule Filat, nu obosiţi să spuneţi că destinul ţării se hotărăşte aici în R. Moldova. Pe de altă parte, totuşi contaţi pe acest sprijin din exterior. După acest dialog pe care l-aţi avut la est şi la vest, totuşi la ce suport vă aşteptaţi?

Vlad Filat: În primul rând că vom administra eficient resursele puţine pe care le avem, sub toate aspectele, administrative, intelectuale, în a absorbi cât mai mult din acele valori care ne sunt puse la dispoziţie. Şi o spun foarte asumat, atât din est, cât şi din vest. Pentru mulţi estul presupune aşa o situaţie deranjantă, dar sper foarte mult că vom reuşi în acest sens. Uitaţi-vă, vis-a-vis de ceea ce declaram de mai multe ori, noi urmează să ne decidem soarta singuri. Asta presupune că trebuie să avem capacitatea de a conştientiza realitatea sau situaţia, de a identifica soluţii în depăşirea situaţiei create şi atunci este foarte uşor să ai comunicare cu partenerii.

Eu nu vreau să-mi asum foarte mult, însă timpul pe care l-am avut la dispoziţie de a comunica cu premierul rus Vladimir Putin, spre exemplu, a fost pretios din moment ce s-au abordat de o parte şi de alta problemele foarte clar. Nu a existat foarte multă poezie în discurs, uitaţi-vă, cel puţin la nivel de iniţiere în luarea anumitor decizii s-au pornit lucrurile. Spre exemplu, azi pleacă experţi de la ministerul agriculturii la Moscova pentru a începe procedurile şi negocierile referitor la scoaterea barierelor din calea exportului vinurilor din R. Moldova, anularea acelei „ferestre unice", certificare suplimentară.

Pentru ziua de joi ministrul agriculturii va merge la Moscova pentru incheierea negocierilor moldo-ruse in domeniul agriculturii. Apoi, se va delasa in capitala Rusiei ministrul finanţelor. Domnul Veaceslav Negruţă a primit deja de la ministerul finanţelor din Federaţia Rusă o adresare prin care au fost solicitate actele necesare pentru a lua decizia finală de oferire a creditului din Federaţia Rusă evaluat la 150 de milioane de dolari. Acestea sunt rezultate care reies dintr-o anumită abordare, dintr-un anumit mod de a avea relaţii bilaterale.

Valentina Ursu: Bine şi atunci unii, părtaşii ideologiei comuniste lanseaza critici la adresa actualei guvernari liberal-democrate spunand că până acum ati criticat estul, iar acum mergeti spre est?

Vlad Filat: Nu noi am criticat estul. Noi am criticat anumite abordări şi anumite situaţii care au legătură cu o anumită perioadă de timp sau chiar şi in prezent. Când vorbim de est, vorbim mai larg un pic. În est sunt şi ucrainenii, şi beloruşii, şi Federaţia Rusă, însă trebuie să fii foarte naiv ca să rupi orice punte de legătură sau orice relaţie cu Moscova. Eu am spus-o şi la Ialta, la intalnirea cu Vladimir Putin, referitor la problema transnistreană că decizia Federaţiei Ruse este una determinantă şi responsabilitatea în aceeaşi masura. Eu sper că printr-o abordare pragmatică, când spui lucrurilor pe nume, poţi să obţii ceea ce-ti doresti, dar trebuie să fii corect în abordări, fiindcă dacă eşti isteric sau călare pe cal şi cu sabia de asupra capului în dorinţa de a arăta cât mai viteaz, poţi să te alegi cu o izolare şi mai mare a ţării.

Valentina Ursu: Chiar credeţi că şansele soluţionării problemei transnistrene ar bate la uşă?

Vlad Filat
: Nu daca bat sau daca ne apropiem să batem la uşă. Important este că ne-am pornit pe o cale. Am convenit cu toate părţile implicate că acest format 5+2 ca trebuie sa identificam soluţia finală. Acest lucru a fost spus tranşant şi de către premierul Federaţie Ruse, domnul Putin. Acum trebuie să administrăm acest proces eficient, să spunem lucrurilor pe nume, dar între timp sau în acelaşi timp să muncim foarte mult aici la noi acasă, să oferim alternativă transnistrenilor, sa asiguram o calitate a vieţii sub toate aspectele, drepturi, libertăţi, bunăstare, perspectivă şi haideţi să spune, o atmosferă care să permită oamenilor să trăiască în ţara unde se nasc. Să înveţe, să-şi întemeieze familii, să-şi crească copiii, să-i educe şi să aibă grijă de nepoţi.

Valentina Ursu: Contati pe faptul că administraţia de la Tiraspol ar putea deveni mai cooperantă, va dori implementarea acestor proiecte comune pe ambele maluri ale Nistrului sau lucru stiut, cu de-a sila poţi lua, nu si da, adica sa oferi ceva?

Vlad Filat: Decizia până la urmă o iau cetăţenii şi de pe malul stâng, şi de pe malul drept al Nistrului şi vreau să vă asigur că în acest sens vom activa şi vom crea acele condiţii necesare în a oferi posibilitatea că ei sa ia decizii. (Europa Liberă)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus