Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.11.2009

La 1 octombrie 2009 datoriile companiilor vinicole faţă de băncile comerciale se ridicau la 1,3 mlrd. lei

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu agenţii economici din ramura viti-vinicolă.

Discuaţia s-a axat pe situaţia creată în  ramura viti-vinicolă, problemele care există şi identificarea soluţiilor necesare.
Participanţii au menţionat că cele mai stringente probleme cu care se confruntă la momentul de faţă ţin de stocurile de produse vinicole, lipsa pieţelor de desfacere şi datoriile financiare pe care le au faţă de băncile comerciale.
Vlad Filat a spus că întrunirea de astăzi este una din multe altele ce urmează să aibă loc.

„Împreună  vom găsi soluţii viabile pentru deblocarea situaţiei în care se află ramura viti-vinicolă, care este foarte importantă pentru economia ţării. Astăzi se  împlinesc două luni de cînd noul Guvern şi-a început activitatea. Deja am întreprins mai multe acţiuni pentru depăşirea problemelor din domeniu şi mai urmează încă multe altele", a menţionat  Prim-ministrul.
Vlad Filat  a spus că recent Guvernul a anulat aplicarea  mărcii comerciale de stat la exportul de produse vinicole şi a precizat că Parlamentul urmează să opereze modificări la legislaţie în acest sens.

„În cadrul întrevederilor pe care le-am avut la Yalta la 20 noiembrie  cu Prim-ministrul Ucrainei Iulia Timoşenko şi Prim-ministrul Federaţiei Ruse Vladimir Putin  am discutat despre situaţia legată de exportul de produse vinicole moldoveneşti. Mai mult ca atît, la Moscova deja se află o delegaţie de experţi din Republica Moldova, iar la 26 noiembrie şi Valeriu Cosarciuc  va merge încolo pentru a discuta despre problemele ce există în calea exporturilor de produse vinicole în Federaţia Rusă", a menţionat Prim-ministrul.

Vlad Filat a spus că Guvernul are rolul de a asigura funcţionalitatea statului în întregime şi în acest context  se vor depune eforturi pentru sprijinirea tuturor agenţilor economici ce activează în R:Moldova. Conform  informaţiei prezentate, la 1 octombrie, 2009, datoriile companiilor vinicole faţă de băncile comerciale se ridicau  la 1,3 mlrd. lei, iar în stocuri se aflau peste 22 mln. dal. produse vinicole. 

La întrevedere a participat  Valeriu Cosarciuc,  ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Veaceslav Negruţa, ministrul Finanţelor şi Dorin Drăguţan, Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, anunţă Serviciul de presă al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus