Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
24.11.2009

Bilanţul A/H1N1: zece decese, 1475 infectaţi

Bilanţul A/H1N1: zece decese, 1475 infectaţi

Prim-ministrul Vlad Filat a prezidat astăzi şedinţa Comisiei extraordinare antiepidemice republicane, care a luat în discuţie ultimele evoluţii legate de virusul gripal A(H1N1), măsurile de control şi răspuns la gripa pandemică întreprinse în R.Moldova

În cadrul şedinţei au fost prezentate ultimele informaţii privind evoluţia virusului gripal A(H1N1). Conform acestora pînă la momentul de faţă în Republica Moldova au fost confirmate 1475 de cazuri de infectare cu virusul gripal A(H1N1) din 2946 cazuri suspectate, iar zece persoane au decedat. Toate spitalele, medicii de familie sînt asigurate pe deplin cu produse farmaceutice şi antivirale, iar tratamentul este gratuit.

Membrii Comisiei au aprobat Planul-cadru intersectorial gradual pentru combaterea efectelor pandemiei cu virusul gripal nou A(H1N1) în  Republica Moldova. Obiectivul fundamental al Planului-cadru îl constituie protejarea populaţiei aflate pe teritoriul Republicii Moldova şi a cetăţenilor moldoveni din străinătate împotriva unei pandemii de gripă.

Planul-cadru prevede acţiuni concrete de pregătire a autorităţilor şi a populaţiei pentru furnizarea unui răspuns rapid şi credibil în cazul unei pandemii de gripă,  detectarea apariţiei unui nou virus gripal în perioada de alertă a pandemiei şi oprirea răspîndirii acestuia, oprirea pe cît posibil a fenomenului de răspîndire a virusului în timpul pandemiei, stabilirea atribuţiilor autorităţilor publice centrale şi locale, precum şi a celorlalte structuri aflate în subordinea sau în coordonarea acestora, inventarierea forţelor, mijloacelor şi a altor categorii de resurse ce vor fi puse la dispoziţia autorităţilor implicate în managementul riscului, menţinerea încrederii populaţiei în autorităţile publice competente printr-un proces de comunicare bine coordonat, transparent şi continuu, valorificarea experienţei rezultate ca urmare a producerii unor evenimente reale şi a organizării exerciţiilor naţionale sau internaţionale pe această problematică, respectarea angajamentelor internaţionale ale Republicii Moldova.

Planul urmează a fi aprobat prin hotărîre de Guvern la şedinţa Executivului din 2 decembrie, 2009.

Prim-ministrul Vlad FILAT a cerut responsabilitate maximă la implementarea Planul-cadru intersectorial gradual pentru combaterea efectelor pandemiei cu virusul gripal nou A(H1N1).

„Cer o abordare foarte serioasă din partea celor 17 instituţii de stat responsabile de implementarea acestui Plan. Să nu uităm că sănătătea cetăţenilor Republicii Moldova este cea mai importantă", a precizat Prim-ministrul.

De asemenea, Premierul a cerut Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei să continue inspectarea farmaciilor, în vederea prevenirii majorării neargumentate a preţului medicamentelor, anun'[ Serviciul de presă al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus