Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.11.2009

Suedia va rămâne partenerul fidel al Moldovei

Suedia va rămâne partenerul fidel al Moldovei

Suedia va rămîne în continuare un partener fidel al Moldovei pe calea promovării reformelor şi a integrării europene, a declarat abasadorul Suediei la Chişinău Mats Aberg, în cadrul întrevederii cu premierul moldovean Vladimir Filat.

Ambasadorul a menţionat că Suedia dispune de o experienţă valoroasă la capitolul dat şi este disponibilă să acorde tot suportul Republicii Moldova.

Totodată, prim-Vicepresedintele Parlamentului Suediei Jan Bjorkman a apreciat acţiunile consecvente ale actualului Guvern al Republicii Moldova în realizarea obiectivului de integrare europeană şi a exprimat speranţa că situaţia politică din Republica Moldova se va ameliora, fracţiunile parlamentare ajungînd la un consens în problema alegerii şefului statului.

Premierul Vladimir Filat a adus mulţumiri reprezentanţilor Parlamentului suedez pentru susţinerea substanţială pe care o acordă Suedia Republicii Moldova. În context, Premierul a subliniat importanţa recentei vizite în Republica Moldova a dlui Carl BILDT, în calitate de Preşedinte în exerciţiu al Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe ai Uniunii Europene, şi a ţinut să transmită cu această ocazie salutări cordiale dlui BILDT. În timpul vizitei respective au fost stabilite principalele direcţii de cooperare, ce vor constitui baza negocierilor asupra Acordului de asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană

„Perioada în care Suedia deţine preşedinţia în UE este una dificilă pentru ţara noastră, însă, cu certitudine, este una foarte importantă, deoarece a fost instituită o guvernare democratică în Republica Moldova", a declarat Prim-ministrul.

Premierul şi-a exprimat speranţa că, la finalul preşedinţiei Suediei în UE, Republica Moldova va începe negocierile privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni, menţionînd că acest obiectiv este unul vital pentru ţara noastră.

Un subiect aparte al discuţiei l-au constituit perspectivele cooperării în cadrul Parteneriatului Estic. În context, Vlad FILAT a reiterat intenţia Guvernului Republicii Moldova de a acţiona activ în valorificarea oportunităţilor oferite de acest proiect.

În contextul tematicii privind relaţiile bilaterale moldo-suedeze, Vlad FILAT a subliniat că Suedia este principalul donator al Republicii Moldova din spaţiul european, menţionînd importanţa atît a sumelor alocate, cît şi a domeniilor pentru care au fost acordat ajutor.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus