Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.11.2009

Pasat: Voronin a incercat sa vanda armament in Cecenia, sa-l asasineze pe Ilascu si sa privatizeze ilegal statia de la Cuciurgan

Dupa 5 ani de tacere, ex-directorul Serviciului de Informatii si Securitate si fostul ministru al Apararii, Valeriu Pasat, a iesit astazi, intr-o conferinta de presa, cu detalii despre dosarele pe numele sau. Pasat sustine ca a fost arestat in martie 2005 la comanda presedintelui Vladimir Voronin si eliberat in 2007, la fel, la indicatia lui Voronin, transmite Ştirea Zilei.

Pasat a precizat ca Voronin a avut cel putin trei motive pentru a-l baga la inchisoare si sa incerce sa-l lichideze in detentie. Primul ar fi ca, imediat dupa venirea lui Voronin la putere, directorul SIS ar fi refuzat sa adune informatii compromitatoare despre membrii PCRM “pentru ca acestia sa poata fi santajati pe parcursul a 8 ani”. Printre acestia ar fi fost, potrivit lui Pasat, Dmitri Todoroglo, Vadim Misin, Vladimir Turcan si Ala Popescu, actualul presedinte al Curtii de Conturi.

Al doilea motiv ar fi fost ca, in vara lui 2001, Pasat ar fi contracarat o tentativa a presedintelui de a vinde un lot de armament pentru doborarea avioanelor, care urma sa ajunga la gherilele din Cecenia. “SIS a primit informatia ca cineva incearca sa vanda armament fara vreo decizie a Guvernului, prin intermediul unui viceministru al Apararii, responsabil pe educatie patriotica. Ministrul Apararii, Victor Gaiciuc, l-a chemat noaptea si l-a pus sa semneze un document despre care stiau doar trei oameni: comandantul suprem, ministrul Apararii si cel care urma sa semneze”, a povestit fostul sef SIS. Intr-un final, viceministrul ar fi venit cu denunt la SIS, iar Gaiciuc urma sa fie arestat. Dosarul a fost insa inchis din cauza implicarii sefului statului.

Cel de-al treilea motiv invocat de Pasat este ca familia Voronin ar fi incercat sa puna mana pe electrocentrala de la Cuciurgan, care a fost ulterior privatizata de RAO “ES Rusia”, la care a lucrat Pasat. “Am avut de ales intre o companie recunoscuta in toata lumea si o privatizare in numele tatalui, a fiului si a unui sfant duh de la Odesa, pe nume Voldenberg Eduard. Am facut alegerea corecta, pe care nu o regret”, a spus Pasat.

Totodata, ex-directorul SIS a declarat ca Vladimir Voronin ar fi pus la cale si un plan, in urma caruia Ilie Ilascu urma sa fie asasinat in Transnistria in timpul unei operatiuni de salvare a camarazilor sai din inchisoarea de la Hlinoaia. “Ilascu urma sa fie inarmat cu armament de productie romaneasca, trecut pe malul stang al Nistrului si omorat pe teritoriul Tansnistriei. Istoria lui Franz Ferdinand asasinat in 1914 putea sa se repete si sa izbucneasca un conflict mai mare decat in 1992”, a spus Pasat, care afirma ca a dejucat planul si i-a salvat viata lui Ilascu.

Valeriu Pasat sustine ca a tacut toti acesti ani pentru ca aceasta ar fi fost una din conditiile eliberarii sale din inchisoare in 2007. Pasat spune ca Voronin fost presat de comunitatea internationala si, in special, de Rusia, sa ordone eliberarea sa, dar a pus cateva conditii dure, cum ar fi sa paraseasca urgent tara si sa renunte la cetatenia Republicii Moldova.

Fostul ministru al Apararii intentioneaza sa-i dea in judecata pe toti cei pe care ii considera responsabili de “dosariada” si de cele 858 de zile de inchisoare prin care a trecut: Vladimir Voronin, Ion Ursu, Gheorghe Papuc, Vladimir Botnari, Valeriu Balaban. Din banii obtinuti ca despagubiri, Pasat vrea sa ridice un monument al persoanelor care au avut de suferit in urma dictaturii din Republica Moldova.

Totodata, el sustine ca nu are de gand sa intre in vreun partid sau sa ocupe vreun post public. “Nu ma voi implica in politica, dar voi face tot posibilul ca guvernarea precedenta sa nu mai revina”, a precizat Pasat.

Solicitat de jurnalisti, deputatul PCRM, Grigore Petrenco, a spus ca “Partidul Comunistilor nu va comenta declaratiile lui Valeriu Pasat”.

cuvinte-cheie: Pasat

Comentarii (0)

 

Related news

Sus