Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.11.2009

Franco Frattini: Italia este gata să joace „un rol crucial” în cooperarea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană

Franco Frattini: Italia este gata să joace „un rol crucial” în cooperarea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană

Italia este gata să joace „un rol crucial” în sprijinul cooperării multidimensionale a  Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, a declarat ministrul italian de externe Franco Frattini, în cadrul întrevederii la Roma cu omologul său moldovean Iurie Leancă.

Cu titlu concret, ministrul italian s-a referit la sprijinul pe care ţara sa îl poate acorda,   în deplină cunoştinţă de cauză, în procesul de negociere a Acordului privind liberalizarea regimului de vize, aducând drept exemplu succesul obţinut în această privinţă de către statele din Balcani care au parcurs calea de la procesul de facilitare  până la cel de liberalizare a regimului de vize.

Franco Frattini a apreciat înalt comunităţile de moldoveni din Italia, subliniind că acestea sunt cooperante şi nu creează probleme autorităţilor italiene. Din această perspectivă, diaspora moldovenească poate juca un rol important în apropierea dintre cele două state. Ministrul a anunţat că, luând în calcul aceste elemente pozitive, partea italiană a decis să demareze pregătirile pentru negocierile cu autorităţile de la Chişinău a unui Acord privind protecţia socială a cetăţenilor moldoveni aflaţi în Italia.

Franco Frattini s-a pronunţat în favoarea aprofundării şi diversificării cooperării comercial-economice între Moldova şi Italia. În context, în timpul apropiat, la Chişinău va fi organizat un for al oamenilor de afaceri, la care şi-au anunţat deja participarea reprezentanţi importanţi ai mediilor de afaceri italiene.

cuvinte-cheie: Frattini

Comentarii (0)

 

Sus