Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.11.2009

Ambasadorul elen la Bucureşti: Balcanii şi Moldova, văzute de Grecia

Ambasadorul elen la Bucureşti: Balcanii şi Moldova, văzute de Grecia

Ambasadorul elen la Bucureşti, Georgios Poukamissas, explică într-un interviu pentru "Adevărul" punctele de vedere ale ţării sale în privinţa dosarelor fierbinţi din regiune. România are propriile ei abordări în privinţa politicilor energetice, a zonei Mării Negre, Balcanilor. Dinspre Grecia unele lucruri se văd, însă, diferit.

„Adevărul": Domnule ambasador, care sunt direcţiile politice principale de acţiune pentru Grecia: Balcani, Marea Mediterană, sudul Europei?

Georgios Poukamissas: Cred că ar trebui să încep cu baza: calitatea Greciei de membru al Uniunii Europene, al Zonei Euro şi al Spaţiului Schengen. Noi considerăm extinderea politică cea mai de succes de până acum a Uniunii, fiindcă este în primul rând un proiect de pace. Efortul de includere a Balcanilor de Vest şi a Turciei în Uniune nu implică o acceptare tacită a îndepărtării zonei sud-estice, inclusiv România, Bulgaria, Grecia şi Cipru, de principalele procese europene.

Cât despre Turcia, urmărim ca această ţară membră a NATO să fie ferm ancorată - dacă este pregătită - ca membru plin al UE. Turcii realizează pentru propriul bine nevoia de schimbare şi de reformă. Politica lor declarată, "Fără probleme cu vecinii", ar trebui tradusă în fapte, iar respectul palpabil ar trebui arătat tuturor celor 27 de state membre UE.

Cum priviţi situaţia de la Marea Neagră?

Noi suntem membri fondatori ai Pactului Cooperării Economice la Marea Neagră. Prezenţa oamenilor noştri în spaţiul dimprejurul bazinului Mării Negre - Euxinos Pontos - datează din vremuri preistorice. Cu toate vicisitudinile, încă suntem acolo. În opinia noastră, conflictele prelungite din regiune n-ar trebui lăsate să se inflameze. Din nefericire, nu a fost cazul în vara lui 2008.

Avem acum Raportul European Informal cu privire la acele evenimente şi, încercând să fim obiectivi, trebuie să criticăm ambele părţi, însă nu în aceeaşi măsură. Cel puţin să nu agravăm şi mai mult situaţia. Uneori, nu e bine să fii mult prea ambiţios.

De ce aţi ales să fiţi parte a proiectului South Stream, susţinut de Rusia?

Abordarea noastră este următoarea: proiectul trebuie să vizeze aprovizionarea cu resurse energetice şi să fie bun pentru securitatea Europei. Noi nu credem că South Stream pune vreo problemă de securitate pentru Europa.

Dimpotrivă, este folositor consumatorilor europeni. Nu vrem să facem o problemă geopolitică din alegerea unei rute energetice. De ce să punem căruţa înaintea cailor?

Să avem întâi asigurate resursele şi după aceea să vorbim despre diversificare. Şi să nu uităm de angajamentele Uniunii Europene: în anul 2020, trebuie să avem 20 la sută din energie din surse regenerabile.

Ce părere aveţi despre proiectul Nabucco?

Este important pentru Europa. Nu ar trebui să uităm, totuşi, că UE a susţinut conducta ITGI (Interconectorul Turcia-Grecia-Italia), menită să transporte gaz azer spre Grecia şi Italia, încă din 1994. Şi, desigur, este de aşteptat ca Azerbaidjanul să-şi onoreze angajamentele pentru a alimenta această conductă. Trebuie să ne bazăm mai mult pe gaz natural lichefiat şi pe surse regenerabile şi să lucrăm mai consistent la materializarea tuturor conductelor de gaz şi petrol plănuite să tranziteze teritoriul grec.

Simţiţi nevoia unei politici europene comune faţă de Rusia?

Avem nevoie de o prezenţă politică europeană mai puternică peste tot! Pentru noi, Rusia este un partener. Iar noi, europenii, avem un mare interes comun cu Rusia: Afganistanul. E cea mai mare provocare. Dacă pierdem în Afganistan, NATO va fi la pământ.

Cum vede Grecia situaţia din Republica Moldova?

Cunoaştem situaţia istorică a Moldovei, faptul că aveţi cu ei legături frăţeşti. Noi susţinem orientarea ei europeană. Dar acum Moldova trebuie să-şi consolideze stabilitatea politică. Trebuie să-şi aleagă preşedintele şi demersurile întârzie. Acum, Moldova trebuie în primul rând să se ajute singură.

Poate intra, la un moment dat, Republica Moldova, în grupa Balcanilor de Vest, în ceea ce priveşte perspectivele de aderare la UE?

Cunosc politica României. Dar vă spun foarte sincer că aceasta nu este încă o politică a Uniunii. Guvernul grec caută să-şi convingă toţi partenerii din UE, prin sublinierea "Foii de parcurs 2014", de necesitatea de a revigora Agenda de la Salonic, din iunie 2003, în privinţa vocaţiei europene a Balcanilor de Vest. Dacă România vrea să includă şi Moldova în această grupă, mai are mult de lucrat.

Profil

Georgios Poukamissas, 55 de ani, este ambasador al Greciei la Bucureşti din martie 2008. Absolvent de înalte studii juridice şi diplomatice, la Atena şi Viena, a fost, printre altele, consul al ţării sale în Libia, consilier politic al Ambasadei Greciei la Washington, adjunct al şefului misiunii diplomatice greceşti de la Nicosia, director adjunct al departamentului pentru relaţii cu Turcia din Ministerul grec de Externe.  

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus