Trimite e-mail | Printeaza
Politic
20.11.2009

Filat a discutat cu Timoşenko problema eliminării barierelor de circulaţie pentru moldoveni în Ucraina

Filat a discutat cu Timoşenko problema eliminării barierelor de circulaţie pentru moldoveni în Ucraina

Premierul Vladimir Filat a avut vineri, 20 noiembrie, cu Prim-ministrul Ucrainei Iulia Timoşenko, la Ialta, unde are lor Reuniunea Consiliului Şefilor de Guverne al Comunităţii Statelor Independente.

"În cadrul întrevederii au fost abordate întreg spectrul de probleme ce ţin de relaţiile bilaterale, în special cele ce ţin de eliminarea barierelor la tranzitul unor mărfuri moldoveneşti prin Ucraina, precum şi eliminarea barierelor din calea liberei circulaţii a cetăţenilor", relatează serviciul de presă al Guvernului moldovean.

Comunicatul nu precizează dacă Iulia Timoşenko a promis anularea regimului de recere a frontierei ucrainene, impus cetăţenilor moldoveni. Guvernul ucrainean a introdus în agust 2009 noi reguli de trecere a frontierei ucrainene pentru cetăţenii mai multor state, inclusiv cei ai Republicii Moldova. Aceste reguli prevăd justificarea deţinerii mijloacelor financiare în cuantum de circa 1100 euro pe perioada aflării pe teritoriul Ucrainei. Prevederile urmau să intre în vigoare la 1 septembrie 2009. 

Ulterior, Kievul a anunţat că pentru cetăţenii moldoveni aceste prevederi vor fi amânate pentru o perioadă nedefinită.

La 21 august 2009 MAEIE a fost informat de Ambasadorul Ucrainei la Chişinău că, urmare a discuţiei dintre Vladimir Voronin şi Iulia Timoşenko, s-a decis de a renunţa la aplicarea regimului de verificare financiară suplimentară la frontiera moldo-ucraineană.

Premierul Ucrainei Iulia Timoşenko a declarat atunci că „este absolut nejustificată includerea Republicii Moldova în lista ţărilor cu „risc migraţionist" şi aplicarea în privinţa cetăţenilor ei a unor măsuri atât de inechitabile şi discriminatorii.

Totodată, în cadrul vizitei sale la Chişinău la începutul lunii noiembrie curent, secretarul Consiliului de Securitate si Aparare Nationala al Ucrainei, Raisa Bogatyreva a declarat că decizia, potrivit careia moldovenii ar urma să prezinte 1100 euro la frontiera pentru a putea intra pe teritoriul ucrainean nu a fost însă anulată. "Noul regim a fost stopat la solicitarea Republicii Moldova. Sper că Chişinăul va depune eforturi pentru soluţionarea problemelor pe care le avem şi după asta vom revedea acea hotărâre", a spus Raisa Bogatyreva.

Una din problemele nesoluţionate dintre cele două state rămâne demarcarea hotarului moldo-ucrainean.

 

cuvinte-cheie: Yalta | Timosenko

Comentarii (0)

 

Sus