Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.11.2009

Va discuta Filat cu Putin la Yalta?

Pentru vineri, 20 noiembrie, e prevăzută în Crimeea o întrevedere între Vlad Filat şi Vladimir Putin. Încă nimic, ce-i drept, nu-i bătut în cuie. Părţile n-au confirmat deocamdată că întâlnirea va avea loc, scrie publicistul Petru Bogatu.

Potrivit lui, este vorba doar de o înţelegere prealabilă la nivel diplomatic care ar putea să pice încă din varii motive. Totuşi, dacă evenimentul se va produce, acesta va fi, după taransferul de putere de la Chişinău, primul dialog la nivel înalt între premierii celor două state, notează Petru Bogatu, care spune că această întrevedere nu va aduce multe.

"Cred că nimeni nu-şi face iluzii în această privinţă. Va avea loc, se pare, o tatonare reciprocă a interlocutorilor. Un lucru însă este cert. Pentru prima dată oficialităţile moldovene vor negocia cu autorităţle de la Kremlin fără să-şi încovoaie spatele în faţa azimuturilor estice", susţine Bogatu.

Nu mă duc la Moscova, a declarat recent Vlad Filat, ca să dau satisfacţie cuiva. Noi urmărim, a spus el în cadrul vizitei sale efectuate la Bucureşti, ca relaţiile pe care le avem cu Federaţia Rusă să fie bazate pe respect reciproc.

Petru Bogatu notează că noua guvernare democratică de la Chişinău nu ascunde că detestă pactul Molotov-Ribbemtrop, nu ascunde că pune în capul mesei aderarea la UE, dar şi relaţiile privilegiate cu România, ca factor determinant al antrenării Republicii Moldova într-un proces efectiv de integrare europeană.

"Chişinăul are şansa să se poziţioneze de aşa manieră în raporturile cu Moscova, încât aceasta să nu ne mai calce pe gât de acum încolo. Pentru asta cu ruşii trebuie să vorbim cu fruntea sus. Capul plecat sabia nu-l taie, dar nici respect nu merită", concluzionează Petru Bogatu.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus