Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.11.2009

Primaria Iasi a oferit R. Moldova doua spatii pentru sediul consulatului

Primaria Iasi a oferit R. Moldova doua spatii pentru sediul consulatului

Primaria Iasi a pus la dispozitia Ministerului de Externe din Republica Moldova doua spatii pentru sediul consulatului care va fi deschis la Iasi, ambele imobile fiind in zona centrala a municipiului.

Potrivit primarului Gheorghe Nichita, experti ai Ministerului de Externe moldovean au fost in vizita la Iasi pentru o prima runda de discutii privind amplasamentul consulatului si urmeaza ca acestia sa transmita municipalitatii imobilul pe care il aleg.

"Eu am tot interesul sa-i ajut sa obtina un spatiu cat mai rapid. Deocamdata, nu s-a decis care va fi sediul, sunt si chestiuni de securitate care trebuie discutate. Am pus la dispozitie, in prima instanta, doua spatii, ambele in zona centrala, si urmeaza sa ne contacteze. De nevoie, vom vedea daca gasim si alte spatii pe care sa le oferim. Este necesar ca spatiul sa fie un imobil separat", a declarat primarul Gheorghe Nichita, in conferinta de presa.

Acesta a adaugat ca in urma unui apel pe care l-a facut oamenilor de afaceri din Iasi, s-au prezentat cateva persoane care au oferit spatii, dar contracost.

"Fac apel din nou la oamenii de afaceri sa se gandeasca la o donatie, nu sa dam noi milioane de euro. Esential e sa-i ajutam pe cei din Republica Moldova", a mai spus Nichita.

Romania si Republica Moldova au semnat, saptamana trecuta, la Bucuresti, Conventia de mic trafic la frontiera, act ce va intra in vigoare in 30 de zile de la aprobarea de catre guvernele celor doua tari. De prevederile Conventiei vor beneficia exclusiv cetatenii moldoveni, deoarece cetatenii romani oricum pot circula fara viza in R. Moldova. Sub incidenta Conventiei cad 369 de comune din 18 raioane si 651 de sate, in total 1.250.000 de cetateni urmand sa beneficieze de calatorii fara vize in zona de frontiera a Romaniei. Dupa intrarea in vigoare a documentului, cetatenii moldoveni vor putea trece frontiera in baza unui permis special eliberat de noile consulatele romanesti din R. Moldova, de la Balti si Cahul. (Ziarul de Iasi)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus