Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-11-18/un-expert-recomanda-modelul-britanic-pentru-solutzionarea-diferendumului-transnistrean-13047.html
Data: Nov 18, 2009 (17:36)

Un expert recomandă modelul britanic pentru soluţionarea diferendumului transnistrean

Autorităţile de la Chişinău consideră inacceptabile orice variante de federalizare şi pun la bază respectarea suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, a menţionat vicepremierul Victor Osipov în cadrul întrevederii cu Stefan Wolff, directorul Centrului pentru managementul crizelor internaţionale şi  rezolvarea conflictelor.

Profesorul britanic Stefan Wolff se află în Republica Moldova la invitaţia Misiunii  OSCE pentru a prezenta concluziile unei cercetări ştiinţifice despre federalism.

În acelaşi timp, vicepremierul moldovean a  declarat, că are un respect aparte faţă de cercetările comparative în domeniul soluţionării conflictelor, faţă de cele mai diferite şi contradictorii abordări ştiinţifice.

„Noi credem că vom rezolva conflictul transnistrean cu multă răbdare, făcând malul drept al Nistrului atractiv pentru locuitorii de pe malul stîng, odată ce Republica Moldova va avansa pe calea integrării europene, a democraţiei şi prosperităţii", a precizat Vice-premierul.

Stefan Wilff a spus că ştie situaţia Republicii Moldova destul de bine, deoarece anterior a realizat o cercetare referitor la Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia (UTA Găgăuzia). El consideră drept „un exemplu practic pentru Republica Moldova modelul de devoluţie aplicat cu succes în Marea Britanie, căci permite păstrarea  caracterului unitar al statului şi în acelaşi timp conţine compromisuri bazate pe delegarea de puteri către regiunile autonome".

Ambii participanţi la discuţie au fost de acord cu faptul că e nevoie de rezolvat cît mai rapid posibil conflictul transnistrean.