Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.11.2009

Guvernul moldovean a aprobat Acordul privind micul trafic la frontieră cu România

Acordul dintre Moldova şi România privind micul trafic la frontieră a fost semnat la 13 noiembrie la Bucureşti. Se prevede că Acordul va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la semnare.

Premierul Vladimir Filat a menţionat că de prevederile acestui acord ar putea beneficia 1 mil. 220 mii cetăţeni din Moldova.

Astfel, până la finele anului, cetăţenii Moldovei, domiciliaţi în zona de frontieră cu o rază de cel puţin 30 de km, vor putea obţine dreptul de a călători în România fără vize. Iniţial, aceşti cetăţeni vor avea posibilitatea să-şi perfecteze permisul de mic trafic cu o perioadă de valabilitate de la 2 până la 5 ani.

Permisle de mic trafic vor fi eliberate de către consulatele României la Chişinău.

Documentul prevede că rezidenţii zonei de frontieră pot trece frontiera cu România având permisul de mic trafic, nu reprezintă ameninţare pentru ordinea publică, nu au fost expulzaţi de pe teritoriul statului roman sau nu li s-a impus interdicţii de a intra în România.

La trecerea frontierei nu se vor aplica ştampile în permisele de mic trafic.
Permisele vor fie liberate la prezentarea paşaportului valabil, documentelor ce atestă că locuiesc în mod legal ce puţin 1 an în zona de frontieră şi că există motive întemeiate pentru trecerea frontierei în baza Convenţiei. Rezidenţii vor fi supuşi controlului la trecerea frontierei.

Documentul care atestă domiciliul legal poate fi unul din următoarele: buletinul de identitate, permisul de şedere pentru cetăţenii străini sau buletinul de identitate pentru apatrizi.

Motivele întemeiate pentru trecerea frecventă a frontierei României pot fi următoarele: exercitarea activităţii economice, participarea la programe commune din diverse domenii, rezolvarea prblemelor de natură juridică, repatrierea rudelor, vizitarea mormintelor, participarea la înmormântarea rudelor, vizitarea rudelor apropiate şi a celor grav blonave, însoţirea rudelor apropiate grav bolnave la tratament în România.

Persoanele care vor încălca regimul de mic trafic la frontieră vor fi sancţionate cu revocarfea sau anularea permisului de mic trafic. Totodată, cei ce vor încălca regimul de mic trafic al frontierei ar putea fi readmilşi în ţară. 

Vedeţi mai jos textul integral al Acordului privind micul trafic la frontieră.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus