Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-11-18/basescu-pierde-in-turul-al-doilea-indiferent-de-contracandidat-potrivit-ultimului-sondaj-insomar-13039.html
Data: Nov 18, 2009 (08:44)

Băsescu pierde în turul al doilea, indiferent de contracandidat, potrivit ultimului sondaj INSOMAR

Traian Băsescu ar pierde alegerile indiferent dacă în turul al doilea ar intra cu pesedistul Mircea Geoană sau cu liderul PNL, Crin Antonescu. O arată cel mai recent sondaj INSOMAR.

Mircea Geoană l-ar învinge pe Traian Băsescu cu 54 la 46%, iar Crin Antonescu l-ar surclasa pe actualul preşedinte cu 52 la 48%.

INSOMAR arată unde se duc voturile candidaţilor care nu intră în turul al doilea. Astfel, în varianta unui tur al doilea între Mircea Geoană şi Traian Băsescu, candidatul PSD ar primi cele mai multe voturi de la Crin Antonescu, Sorin Oprescu şi Corneliu Vadim Tudor. Jumătate din electoratul fiecăruia dintre aceşti candidaţi ar opta pentru Geoană. Traian Băsescu ar primi cele mai multe voturi de la Kelemen Hunor, George Becali şi Corneliu Vadim Tudor.

În ipoteza unui tur doi disputat între Traian Băsescu şi Crin Antonescu, candidatul liberal ar strânge cele mai multe voturi de la Mircea Geoană: 65%. Jumătate din electoratul lui Sorin Oprescu şi al lui Corneliu Vadim şi-ar direcţiona votul tot către Crin Antonescu.

Pentru Traian Băsescu, principalul donator de voturi ar fi electoratul lui Kelemen Hunor: 39%. De la alţi candidaţi ar veni 33% şi de la Corneliu Vadim Tudor ar mai lua 28%.

În ambele variante ale celui de-al doilea tur, 54% dintre cei chestionaţi sunt nehotărâţi sau nu votează. 33% dintre alegătorii din mediul urban l-ar vota pe Traian Băsescu, iar 38 % dintre românii din mediul rural ar opta pentru Mircea Geoană.

În Transilvania, cele mai multe voturi le ia Traian Băsescu, 36%, urmat de Mircea Geoană cu 23%. În schimb, Moldova îl preferă pe Mircea Geoană, 36%, iar Traian Băsescu ia 31%. Muntenia este de asemenea fief electoral pentru MIrcea Geoană - 39%, Traian Băsescu fiind cotat cu 30%.

În Capitală, Traian Băsescu este cotat acum cu 33%, în timp ce Mircea Geoană ocupă locul trei, după Crin Antonescu.

Sondajul a fost realizat în perioada 11-15 noimbrie, la comanda Realitatea TV, pe un eşantion de 11.973 de persoane şi are o marjă de eroare de până la 3%. (Realitatea.net)