Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-11-17/precizari-ale-mae-rom-n-in-legatura-cu-alegerile-shi-referendumul-din-22-noiembrie-13017.html
Data: Nov 17, 2009 (15:04)

Precizări ale MAE român în legătură cu alegerile şi referendumul din 22 noiembrie

Alegătorii vor completa două declaraţii pe proprie răspundere şi vor fi trecuţi în două tabele electorale distincte pentru alegerile prezidenţiale şi referendumul din 22 noiembrie

Ministerul Afacerilor Externe vă informează că, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1351 din 13 noiembrie 2009, pentru modificarea şi completarea Hotărârii de Guvern nr. 1259/2009 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din 22 noiembrie, s-au realizat o serie de modificări de natură tehnică referitoare la normele de organizare a referendumului naţional. Astfel, alegătorul care se prezintă la vot nu mai semnează pe un singur tabel electoral ci va semna în două tabele: unul pentru alegerea preşedintelui - urmând a primi buletinul de vot pentru alegerea preşedintelui şi într-un tabel electoral pentru referendum - şi va primi cele două buletine pentru referendum. De asemenea, alegătorii vor completa două declaraţii pe proprie răspundere că nu a votat nicăieri: una pentru referendum, una pentru alegerea preşedintelui, în funcţie de opţiunea de vot.

Astfel, procedura de vot pentru alegerea Preşedintelui României şi a referendumului naţional care vor avea loc pe data de 22 noiembrie 2009 este cea prevăzută de către Biroul Electoral Central prin Decizia nr. 49 din 29 octombrie 2009, cu modificările prevăzute în H.G. 1351 din 13 noiembrie 2009:

Atenţie, conform Deciziei BEC nr. 49 din 29 octombrie 2009, alegătorii care şi-au exercitat dreptul de vot la alegerile pentru Preşedintele României şi la referendumul naţional din data de 22 noiembrie 2009, pentru ambele evenimente electorale sau pentru unul singur dintre acestea, şi cărora li s-a aplicat pe actul de identitate timbrul autocolant sau, după caz, ştampila cu menţiunea „Votat" şi data scrutinului, nu-şi vor mai putea exercita încă o dată dreptul de vot, în data de 22 noiembrie 2009.

Informaţii privind procedura de vot precum şi alte materiale utile se regăsesc în cadrul secţiunii dedicate alegerilor prezidenţiale şi referendumului de pe site-ul MAE, link: http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=40633 şi pe site-urile misiunilor diplomatice.

De asemenea, informaţii suplimentare referitoare la organizarea alegerilor prezidenţiale şi a referendumului naţional în străinătate pot fi urmărite pe contul de Twitter al MAE, link: http://twitter.com/MAERomania, precum şi pe pagina de Facebook a MAE, link: http://www.facebook.es/pages/Bucharest-Romania/Ministry-of-Foreign-Affairs-Romania/151413047167.