Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-11-17/dorin-chirtoaca-nu-sunt-motive-ca-tariful-pentru-caldura-sa-fie-majorat-13019.html
Data: Nov 17, 2009 (17:00)

Dorin Chirtoacă: Nu sunt motive ca tariful pentru căldură să fie majorat

La ora actuală tariful la căldură nu poate fi majorat. Primăria municipiului Chişinău a făcut o investigaţie proprie asupta formării tarifului la căldură şi a constatat că preţul pentru o gigakalorie nu poate să crească. Despre aceasta a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă primarul general, Dorin Chirtoacă.

Potrivit edilului capitalei, s-a constat că preţul pentru o gicacalorie livrată de SA „CET-1" urmeaza a fi redus de la 482 lei, cât se propune acum, până la 346 lei, iar la SA „CET-2" să fie redus de la 403 lei până la 311 lei G/Cal. Dorin Chirtoacă spune că acesta ar trebui să fie preţul cu care SA „Termocom" să procure de la CET-uri energia termică, iar tariful pentru consumatori nu poate fi mai mare decât cel actual, de 540 lei pentru o gigacalorie. În contextul preţurilor actuale pentru gazele naturale, putem micşora chiar acest tarif, consideră primarul general al Chişinăului.

În altă ordine de idei, şeful administraţiei municipale a opinat că Întreprinderile „CET-1" şi „CET-2" sunt nişte agenţi economici ineficienţi, care produc energie electrică, fiind subvenţionaţi de plătitorii de căldură. În argumentarea afirmaţiilor sale, Dorin Chirtoacă susţine că societăţile respective măresc artificial cheltuielile, iar consumatorii din Chişinău devin obligaţi de sistem să subvenţioneze costul energiei electrice, care este cea mai scumpă din R. Moldova. La fel, şi Primăria Chişinău alocă surse importante din contul bugetului municipal în acest sens. În anul 2007, o treime din bugetul Chişinăului a mers către SA „Termocom" pentru compensarea tarifului, deşi Primăria nu e obligată să compenseze diferenţa de tarif.

De asemenea, Dorin Chirtoacă a informat că în anul 2008 SA „CET-2" a raporat consumuri indirecte de producţie de 51 limioane 199 mii lei, iar în 2009 la aceeaşi categorie de chletuieli s-a propus deja 102 milioane lei. În acelaşi timp, SA „CET-1" a procurat păcura din rezerva de stat cu 2000 lei tona, iar „CET-2" - cu 5300 lei tona.

În context, primarul de Chişinău a remarcat că, analizând structura acestor tarife, s-a constatat că toate întreprinderile în lanţ, „Moldova-Gaz", „Termocom", „CET-1" şi „CET-2" au introdus în structura tarifului o serie de cheltuieli imaginare.  

Dorin Chirtoacă a mai accentuat necesitatea asigurării transparenţei la calcularea tarifelor la energia termică de către întreprinderile implicate în acest proces, astfel încât experţii, dar şi cetăţenii să cunoască exact structura tarifelor respective şi modul în care sunt construite aceste cifre de milioane de lei.