Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.11.2009

Germania va acorda Moldovei asistenţă în valoare de 8,5 milioane de euro

Germania va acorda Moldovei asistenţă în valoare de 8,5 milioane de euro

Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federal German au semnat luni, la Chişinău, un protocol, care prevede acordarea de către partea germană a 8,5 milioane de euro, în calitate de asistenţă Republicii Moldova.

Protocolul a fost semnat de către ministrul de Stat, Victor Bodiu, din partea Guvernului Republicii Moldova, şi de către Otmar Greiff din cadrul Ministerului Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ).

Protocolul a fost semnat după consultările privind cooperarea pentru dezvoltare, care au avut loc pe parcursul zilei de luni, 16 noiembrie.

Otmar Greiff a spus  la finele consultărilor: „Anume în această perioadă marcată de criza economică şi financiară, dorim să susţinem Guvernul moldovean, dar mai întîi de toate, cetăţenii Republicii Moldova, astfel încît, în comparaţie cu anul 2008 am triplat volumul asistenţei. De aceste mijloace băneşti, trebuie să beneficieze, în primul rînd, populaţia din localităţile rurale şi întreprinderile mici şi mijlocii, pe care criza le afectează în mod deosebit".

Victor Bodiu s-a declarat satisfăcut de modul constructiv în care au avut loc consultările şi a mulţumit părţii germane pentru sprijinul acordat Republicii Moldova.      

Conform documentului semnat, 5 milioane de euro vor fi direcţionate către Fondul de Investiţii Sociale din Moldova, care şi anterior a beneficiat de alocări financiare din partea Germaniei.

Celelalte 3,5 milioane de euro, destinate cooperării tehnice, vor fi repartizate pentru proiectele „Modernizarea sectorului agrar", „Modernizarea serviciilor de gospodărire comunală", „Susţinerea camerei meşteşugăreşti şi formarea profesională", precum şi pentru suplinirea „Fondului de studii şi specialişti".

După semnarea Protocolului, volumul total al asistenţei tehnice şi financiare din partea Republicii Federale Germania pentru Republica Moldova a ajuns la circa 40 de milioane de euro.

cuvinte-cheie: asistenta | Germania

Comentarii (0)

 

Related news

Sus