Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.11.2009

Convenţia de mic trafic intră în vigoare la 30 de zile de la aprobarea ei în guvernele ambelor ţări

Convenţia de mic trafic intră în vigoare la 30 de zile de la aprobarea ei în guvernele ambelor ţări

Convenţia de mic trafic la frontieră, semnată vineri la Bucureşti de premierii moldovean şi cel român, va intra în vigoare în 30 de zile de la momentul parcurgerii procedurilor interne, proceduri care presupun aprobarea documentului de guvernele celor două ţări.

Premierul moldovean Vlad Filat a anunţat luni, într-o conferinţă de presă organizată după vizita sa la Bucureşti, că Guvernul de la Chişinău va aproba Convenţia în şedinţa sa de miercuri. "Am convenit cu factorii de decizie de la Bucureşti ca şi acolo documentul să fie aprobat în mod prioritar, astfel încât Convenţia să intre în vigoare încă în acest an", a spus Vlad Filat.

Premierul a subliniat că de prevederile Convenţiei de mic trafic la frontieră vor beneficia exclusiv cetăţenii moldoveni, deoarece cetăţenii români oricum pot circula fără viză în Republica Moldova. Sub incidenţa Convenţiei cad 369 de comune din 18 raioane şi 651 de sate, în total 1.250.000 de cetăţeni urmând să beneficieze de călătorii fără vize în zona de frontieră a României.

Odată documentul intrat în vigoare, cetăţenii moldoveni vor putea trece frontiera în baza unui permis special eliberat de consulatele româneşti din Republica Moldova. De aceste permise vor beneficia cei care au reşedinţa în zona de frontieră de cel puţin un an, iar permisul va avea o valabilitate între doi şi cinci ani şi se va elibera gratuit.

Noile consulate ale României la Bălţi şi Cahul vor elibera permise de trecere a frontierei, la fel şi consulatul de la Chişinău, iar experţii Ministerului moldovean de Externe urmează să meargă miercuri la Iaşi pentru a identifica sediul pentru viitorul consulat moldovenesc şi pentru a începe procedurile necesare deschiderii acestuia.

Premierul a menţionat, de asemenea, că în viitorul apropiat vor fi finisate şi procedurile pentru deschiderea podului de la Rădăuţi-Lipcani, care va asigura accesul direct pe teritoriul României a cetăţenilor moldoveni din nordul Republicii Moldova. În timp, vor fi deschise şi alte poduri peste Prut, unele dintre ele distruse încă de pe vremea celui de al doilea război mondial şi în acest sens vor putea fi accesate fonduri europene, a spus Filat.

Convenţia prevede că cetăţenii moldoveni care trec frontiera în baza permisului special pot intra pe teritoriul României la o distanţă de 50 km. Totuşi, documentul nu are în vedere sancţiuni pentru cei care vor depăşi acestă distanţă, iar premierul moldovean nu a ştiut să spună ce se va întâmpla cu moldovenii care vor ajunge la Bucureşti sau Cluj, de exemplu, fără vize.

Solicitând jurnaliştilor să nu complice lucrurile, premierul a adus exemplul călătoriilor în baza vizelor Schenghen. "Nu vi s-a întâmplat să luaţi viză pentru Germania şi să ajungeţi şi în Austria?", i-a întrebat Filat pe jurnaliştii care insistau asupra subiectului. După care i-a îndemnat pe cei prezenţi: "Circulaţi cât mai mult!"

"Am fost foarte mândru când ministrul de externe Iurie Leancă, care a mers la Bucureşti cu o zi mai devreme la reuniunea Iniţiativei Central Europene, mi-a relatat discuţia sa cu Franco Fratini. Fratini a spus că cetăţenii moldoveni nu creează niciun fel de probleme cetăţenilor italieni, că sunt integraţi perfect în societatea italiană şi că nu vede nicio problemă în susţinerea dreptului de liberă circulaţie în spaţiul european pentru cetăţenii Republicii Moldova", a spus Filat, în continuarea răspunsului.

Premierul moldovean a mai anunţat că Bucureştiul pregăteşte să aloce Republicii Moldova un ajutor economic consistent pentru depăşirea situaţiei de criză. Fără să dea detalii, premierul a spus că ajutorul va fi alocat în scrut timp, după ce Bucureştiul va finaliza oferta. "În acest moment vă pot anunţa doar că statul român va aloca Republicii Moldova 400.000 doze de vaccin împotriva gripei pandemice", a spus premierul.

Referindu-se la deciziile convenite în cadrul întrevederilor pe care le-a avut la Bucureşti cu conducerea de vârf a României, Filat a declarat că în scurt timp expeţii vor relua discuţiile pentru negocierea şi semnarea Tratatului politic şi a celui de frontieră cu România. Vor avea loc de asemenea şedinţe comune ale guvernelor de două ori pe an, consecutiv, în România şi Republica Moldova.

În cadrul vizitei s-au abordat şi problemele ce ţin de cadrul educaţional, a spus Vlad Filat, menţionând că Chişinăul va semna cât mai rapid protocolul de cooperare în domeniul învăţământului cu Bucureştiul, protocol pe care guvernarea comunistă a refuzat să-l semneze în ultimii ani.

De asemenea, Chişinăul se aşteaptă, în urma acestei vizite, la o apropiată abolire a cerinţei de a depozita 500 de euro pentru a obţine viză, atât pentru România, cât şi pentru Bulgaria, în urma discuţiilor avute de ministrul moldovean de externe cu omologul său bulgar, la Bucureşti.

În plus, România şi-a reiterat poziţia de a sprijini şi în continuare procesul de integrare europeană a Republicii Moldova şi în special a semnării Acordului de asociere şi a Acordului de liber schimb aprofundat, în plus, va fi intensificată colaborarea între ministerele sectoriale, pentru pregătirea experţilor moldoveni în domeniul integrării europene.

Primul-ministru moldovean Vlad Filat a fost vineri şi sâmbătă la Bucureşti unde a participat la reuniunea Iniţiativei Central-Europene şi a avut şi o încărcată agendă bilaterală, având întrevederi cu preşedintele român Traian Băsescu, premierul în exerciţiu Emil Boc, preşedintele Senatului şi a Camerei Deputaţilor, companii de pe piaţa românească şi cu studenţi moldoveni.

sursa: NewsIn

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus