Trimite e-mail | Printeaza
Social
14.11.2009

Moldovenii vor fi obligaţi să prezinte la ieşirea din ţară poliţa de asigurare medicală

Cetăţenii Republicii Moldova, cu excepţia copiilor în vârstă de până la 18 ani, vor fi obligaţi din 2010 la ieşirea din ţară să prezinte poliţa de asigurare obligatorie de asistenţă medicală valabilă, eliberată de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină, potrivit unor modificări la  Legea cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova propuse de Ministerul Finanţelor.

Autorităţile de la frontieră bor solicita poliţa de asigurări medicale obligatorie cetăţenilor doar  cetăţenilor domiciliaţi în Republica Moldova. Cerinţele respective urmează să intre în vigoare „după trei luni de la data publicării" modificării respective.

Prin această modificare Guvernul încearcă să excludă „fenomenul de eschivare de la obligativitatea de achitare a primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în cuantumul stabilit de prevederile legislaţiei în vigoare". Circa 20-25% din populaţie, care nu lucrează sau angajaţi informal, nu are poliţă de asigurare obligatorie. Această stare de fapt „afectează considerabil sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală".

În nota informativă la modificările propuse se menţionează că "principiul obligativităţii presupune includerea în sistemul respectiv de asigurare solidară a tuturor persoanelor ce au obligaţia să achite prima de asigurare, ceea ce conduce la acumularea de mijloace financiare necesare în fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală, care determină nemijlocit gradul de acoperire a cheltuielilor legate de acordarea asistenţei medicale persoanelor asigurate în volumul prevăzut de Programul unic"

Sistemul asigurărilor medicale obligatorii a fost implementat în Republica Moldova din 2003. Costul poliţei de asigurare medicală în anul 2003 era de 441 de lei, în 2008 a fost de 1893 lei, iar pentru anul 2009 de 2637,6 lei - 7% din salariu şi alte recompense, dintre care 3,5 % pentru angajator şi 3,5% pentru salariat.

Poliţa de asigurări medicale obligatorie din Republica Moldova nu înlocuieşte însă poliţa de asigurare medicală obligatorie în cazul călătoriei, de exemplu, în SUA sau în ţările Schengen. (Business Expert)

cuvinte-cheie: asigurare | medicala

Comentarii (0)

 

Sus