Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.11.2009

Geoana: Sustinere internationala si sprijin neconditionat pentru Republica Moldova

Geoana: Sustinere internationala si sprijin neconditionat pentru Republica Moldova

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Preşedintele Senatului României Mircea Geoană.  

"Indiferent de jocurile politice de la Bucuresti, va asigur ca Republica Moldova si sprijinirea integrarii sale europene raman prioritatea absoluta a politicii externe a Romaniei. Ma bucur ca la Chisinau exista o echipa moderna si europeana, cu care sa putem avea un dialog la nivelul pe care il dorim", l-a asigurat presedintele Senatului, Mircea Geoana, pe premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, in cadrul intalnirii pe care au avut-o sambata la Bucuresti. "Contati pe noi ca un partener sincer, care stie ce are de facut. Ne vom misca repede si corect", i-a raspuns premierul moldovean presedintelui Senatului.

Geoana a afirmat ca va sprijini prin toate mijloacele depasirea momentului economic dificil prin care trece Republica Moldova si relansarea relatiilor comerciale cu tara vecina. "Valea Prutului este cea mai saraca regiune din Romania. Putem sa facem multe lucruri impreuna, pe ambele maluri ale Prutului, inclusiv prin colaborarea intre comunitatile locale si regionale si prin proiecte de refacere a infrastructurii, care sa ne permita in primul rand sa comunicam mult mai usor", a spus presedintele Senatului. Acesta i-a sugerat premierului moldovean instituirea unui sistem de sedinte de guvern comune, asa cum Romania are cu Ungaria, Italia sau Franta, iar prima astfel de intalnire ar putea avea loc la Iasi, curand dupa alegerile prezidentiale de la Bucuresti.

Premierul Filat a dat asigurari ca guvernul moldovean are o abordare pragmatica si un plan de prioritati foarte clar. Primele analize privind necesitatile sunt deja in curs de finalizare, iar Chisinaul conteaza pe sprijinul Bucurestiului pentru expertiza tehnica, dar si pentru sustinere internationala. "Ne bucuram ca am semnat acordul privind micul trafic de frontiera, e un pas mic dar important spre libera circulatie a moldovenilor in Europa. Republica Moldova este o tara europeana, iar cetatenii nostri trebuie sa beneficieze de aceste valori", a declarat Vlad Filat.

Geoana a promis sprijin pentru obtinerea finantarilor din partea instiutiilor internationale pentru Republica Moldova, pentru liberalizarea vizelor si pentru obtinerea unei derogari de la UE privind garantia de 500 de euro impusa in prezent cetatenilor modoveni pentru a intra pe teritoriul Romaniei, ca parte a angajamentelor pe care tara noastra trebuie sa le respecte pentru a accede in spatiul Schengen. "L-am rugat pe primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, sa identifice rapid si un sediu pentru deschiderea unui nou consulat moldovean acolo. Romania va actiona mai sofisticat in Occident, nu retoric, ca pana acum, pentru a trezi suspiciuni, dar astfel incat sa fim parte a jocului, nu sa-l faca altii peste capul nostru. Am discutat si cu Adrian Severin, care sustine cu succes cauza Republicii Moldova in UE, am discutat asta si la nivelul Parlamentului European, si cu vicepresedintele SUA Joe Biden si chiar in cursul vizitei in China!" a subliniat Geoana.

Premierul Filat s-a aratat increzator ca si problema transnistreana isi poate gasi o rezolvare, fara costuri foarte mari si intr-un viitor destul de apropiat, o data ce Republica Moldova va cunoaste o dezvoltare economica si o imbunatatire semnificativa a conditiilor de trai, transmite Biroul de Presă al Senatului României.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus