Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.11.2009

Conferinţa de presă a premierilor Emil Boc şi Vladimir Filat (video)

Conferinţa de presă a premierilor Emil Boc şi Vladimir Filat (video)

Conferinţă de presă comună a primului-ministru în exerciţiu, Emil Boc, şi a primului-ministru al Republicii Moldova, Vladimir Filat (video)


Emil Boc:


Domnule prim-ministru,

Doamnelor şi domnilor,

Aşa cum v-am spus la intrarea în Palatul Victoria, bine aţi venit la Bucureşti!

Vreau să vă asigur încă o dată că, indiferent de cine se află la un moment dat la Palatul Victoria, indiferent de cine din România va câştiga alegeri parlamentare sau prezidenţiale, Republica Moldova întotdeauna va avea la Bucureşti un adevărat prieten, va avea la Bucureşti un adevărat susţinător al dimensiunii europene a Republicii Moldova, pentru că avem atât de multe lucruri care ne unesc, de la unitatea de limbă, de credinţă, istoria comună, la dimensiunea europeană pe care o au cele două state; sunt convins că acest lucru va reprezenta şi viitorul colaborării între România şi Republica Moldova.

În al doilea rând, domnule prim-ministru, sunt convins că vizita dumneavoastră de astăzi, la Bucureşti, este momentul relansării în forţă a relaţiilor bilaterale dintre România şi Republica Moldova.

Astăzi, am semnat câteva acorduri importante pentru cetăţenii celor două state, începând cu acordul privind micul trafic de frontieră, care va da posibilitatea cetăţenilor celor două state, în limita acordurilor internaţionale şi a celor 30 de kilometri, să poată desfăşura activităţi specifice, ca un prim semn al relansării relaţiilor noastre economice şi politice.

De asemenea, prin discuţiile pe care le-am avut astăzi, am relansat cooperarea la nivel economic, la nivel cultural, la nivel diplomatic, prin proiectele comune pe care le avem. În acelaşi timp, am relansat comisiile mixte în diverse domenii de activitate - în domeniu energetic, în domeniul întreprinderilor mici şi mijlocii, în domeniul cultural. Nu în ultimul rând, în privinţa aspectelor diplomatice, am stabilit punerea imediată în aplicare a funcţionării consulatelor de la Cahul şi Bălţi unde deja miercurea trecută Guvernul României a desemnat consulii care să reprezinte România.

Nu în ultimul rând, vă mulţumesc, domnule prim-ministru, pentru politica de deschidere pe care aţi arătat-o imediat faţă de România prin revocarea acelor decizii ale fostului guvern, care îl vizau pe fostul ambasador al României în Republica Moldova.

Sunt convins că prin sarcinile pe care le-am stabilit pentru miniştrii din cabinetele noastre am făcut paşi temeinici pe calea consolidării relaţiilor dintre România şi Republica Moldova. Domnule prim-ministru, vă rog.
 

Vladimir Filat:


Domnule prim-ministru,

Domnilor miniştri,

Onorată asistenţă,


Am spus la începutul întâlnirii de astăzi, domnule prim ministru, că am avut emoţii deosebite atunci când am trecut Prutul. Suntem conştienţi de responsabilitatea care ne revine, nu numai la capitolul relansării relaţiile noastre, care trebuie să fie unele fireşti, dar şi la capitolul de asumare a acţiunilor din partea Republicii Moldova care ţin de integrarea europeană, în sensul în care cetăţenii din ţara noastră să aibă drepturi, libertăţi şi să beneficieze din plin de valorile europene.

Ţin să mulţumesc frumos pentru modul în care am fost primiţi aici, la Bucureşti, pentru modul în care am avut discuţiile cu dumneavoastră, domnule prim-ministru, cu colegii din guvern.

Vreau să vă spun că se simte din totdeauna când se poată discuţii de dragul discuţiilor şi când sunt discuţii pentru a rezolva problemele care sunt în relaţiile bilaterale.

Eu am certitudinea că viitorul nostru este unul care să fie în beneficiul cetăţenilor.

Vă asigur domnule prim-ministru, domnilor miniştri, că prin acţiunile pe care le vom întreprinde la Chişinău vom redirecţiona, vom eficientiza relaţiile între ţările noastre, în beneficiul cetăţenilor.


Emil Boc: Vă mulţumesc domnule prim-ministru. Dacă sunt întrebări.


Reporter:
În ultima perioadă aţi făcut foarte multe pentru facilitarea redobândirii cetăţeniei. Care este următorul pas în această direcţie? Intenţionaţi să ridicaţi taxele consulare pentru studenţi şi elevi?


Emil Boc: Vă mulţumesc foarte mult pentru două întrebări extrem de concrete şi pertinente. În privinţa cetăţeniei: România respectă legislaţia pe care a adoptat-o. În acelaşi timp, din punct de vedere administrativ am decis şi am adoptat un memorandum în guvern ca, începând cu 2010, să restructurăm activitatea agenţiei care acordă cetăţenia, astfel încât să scurtăm la maxim cinci luni durata acordării cetăţeniei de la momentul depunerii cererii până la momentul finalizării întregii proceduri, având în vedere mecanismele birocratice care au stat, în decursul timpului, în calea acordării mai rapide a cetăţeniei potrivit, repet, prevederilor legale.

În privinţa taxei consulare, este o problemă birocratică. Am discutat-o astăzi şi cu ministrul de externe, care a primit mandat expres din partea mea ca, mâine, să studieze cu colegii din Ministerul Afacerilor Externe interpretarea textului respectiv. Pentru că la prima abordare se pare că e vorba de o interpretare a unui text şi că, în fapt, acest lucru poate fi rezolvat fără nici o altă intervenţie guvernamentală sau legislativă. Dacă va fi nevoie, însă, de o modificare legală, o vom face, pentru a asigura, pe de-o parte, egalitate de tratament iar, pe de altă parte, un cuantum decent - aşa cum a fost şi până acum - în privinţa taxelor consulare pentru studenţii Republicii Moldova care studiază în România.

Vă asigurăm că vom reveni la normalitate şi că vom evita apariţia unor asemenea unor situaţii precum cele sesizate astăzi la Universitatea Dunărea Galaţi. Colegii mei studiază, în acest moment. La prima vedere, avem doar o interpretare extensivă de către cei de acolo cu privire la prevederile legale.

 
Reporter: În legătură cu situaţia ambasadorilor, atât a ambasadorului român la Chişinău, cât şi invers, la Bucureşti, ce se va întâmpla? Ce aţi mai discutat?

Emil Boc:
Urmăm procedurile legale.

Vladimir Filat: Şi mai mult decât atât, în viitorul apropiat vom avea ambasador la Bucureşti, iar Bucureştiul va avea ambasador la Chişinău.


Reporter: S-a pus problema de nişte nume sau aţi discutat?

 
Emil Boc:
Le veţi aflaţi foarte curând.

Reporter: O întrebare adresată domnului Filat. Domnule prim-ministru, aţi putea să ne spuneţi care sunt şansele ca la următoarele alegeri preşedintele Republicii Moldova să fie ales?


Vladimir Filat: Şansele sunt mari însă, dincolo de acest aspect, noi urmează să administrăm ţara cu multă grijă, pentru a depăşi multitudinea de probleme pe care le avem la ora actuală. Sperăm ca la următoarea încercare să reuşim să alegem preşedintele Republicii Moldova.

Emil Boc: Vă mulţumim mult tuturor.

cuvinte-cheie: Filat | Boc

Comentarii (0)

 

Related news

Sus