Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.11.2009

R. Moldova îşi doreşte ca ICE să acţioneze drept "punte de legătură cu UE", spune Filat

Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, care a participat vineri la summitul Iniţiativei Central-Europene desfăşurat la Bucureşti, şi-a exprimat speranţa ca acesta platformă să servească drept o punte de legătură între UE şi statele care doresc să se integreze.

Şeful Executivului moldovean a atras atenţia, în intervenţia sa, că politica de integrare europeană a Republicii Moldova este bazată pe "dezvoltarea continuă şi durabilă a dialogului politic şi a cooperării cu Uniunea Europeană şi pe valorificarea oportunităţilor oferite de implicarea şi participarea activă în organizaţiile şi iniţiativele regionale".

"R. Moldova îşi exprimă speranţa că şi pe viitor, ICE va acţiona drept un instrument eficient în raporturile politice şi economice dintre statele membre, să servească drept o punte de legătură dintre UE şi statele membre şi cele care tind să aparţină marii familii europene. Noi pledăm pentru susţinere continuă a statelor ICE care încă nu sunt membre ale UE în realizarea aspiraţiilor europene.", a declarat Vlad Filat

Totodată, premierul de la Chişinău a evidenţiat semnificaţia apropierii de Uniunea Europeană a statelor din regiune. "Moldova susţine consolidarea continuă a relaţiilor dintre ICE şi UE. Aceasta va contribui esenţial şi efectiv la dezvoltarea relaţiilor dintre statele membre ale ICE şi va uni statele din afara UE în sporirea şi implementarea reformelor interne pentru valorificarea principiilor şi standardelor europene", a spus Filat, atrăgând atenţia că o jumătate dintre statele membre au devenit membre ale UE, altele fiind într-un proces progresiv în acest sens.

Premierul moldovean a vorbit şi despre perioada agitată prin care ţara sa a trecut recent. "În acest an, Republica Moldova a fost supusă unui test al democraţiei. În urma alegerilor parlamentare din 5 aprilie şi evenimentelor dramatice din 7 aprilie, după alegerile parlamentare repetate din 29 iulie, patru partide liberal democrate au constituit o majoritate parlamentară de 53 de deputaţi, creând Alianţa pentru Integrare Europeană", a subliniat el.

"La 25 septembrie, Parlamentul R. Moldova a adoptat noul program de activitate al Guvernului, denumit Integrare Europeană, Libertate, Democraţie, Bunăstare, în care integrarea europeană este declarată drept o prioritate fundamentală a politicii interne şi externe a R. Moldova", a continuat el.

În prezent, potrivit lui Filat, dialogul R. Moldova cu UE este axat pe începutul negocierilor privind noul acord dintre R. Moldova şi UE, crearea zonei de comerţ liber şi aprofundat şi coprehensiv, iniţierea dialogului în domeniul liberalizării vizelor.

"Cooperarea regională este, la fel, menţionată în noul program de guvernământ drept una din priorităţile guvernului, care va avea ca obiectiv promovare agendei de integrare europeană a R. Moldova. Ţara noastră va valorifica oportunităţile oferite de Parteneriatul Estic şi va particia la cele mai principale proiecte destinate consolidării Parteneriatului Estic, precum şi a platformelor tematice de cooperare", a asigurat Filat.

România, în calitate de preşedinţie în exerciţiu a Iniţiativei Central Europene (ICE), găzduieşte joi şi vineri summitul accestei organizaţii. Iniţiativa Central Europeană (ICE) este o formă flexibilă de cooperare regională care reuneşte 18 state membre: Albania, Austria, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Italia, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Serbia Ucraina şi Ungaria.

La eveniment, alături de cele 18 delegaţii ale statelor membre ICE, participă reprezentanţi ai instituţiilor financiare internaţionale şi ai structurilor de cooperare regională. NewsIn

sursa: Cotidianul

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus