Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.11.2009

Premierul Vlad Filat despre rezultatele vizitei întreprinse la Bucureşti

Vladimir Filat: Deschiderea României şi suportul României pentru Republica Moldova au fost permanente şi eficiente. În primul rând, în parcursul nostru european cuvântul României este important, şi dincolo de acest aspect conteaza foarte mult relaţiile bilaterale economice, culturale şi ştiinţifice. Si aceasta este foarte important si chiar determinant pentru ţara noastră.

Valentina Ursu: Datele statistice arătau că România este principalul partener pentru Republica Moldova, pe cât de importantă este şi în continuare această piaţă de desfacere de peste Prut pentru marfurile moldovenesti?

Vladimir Filat: Să vorbim în cifre: până la introducerea regimului de vize pentru cetăţenii români, România era principalul partener extern al Moldovei, după care, la ora actuală România se plasează pe locul doi. Perspectivele însă sunt foarte mari, astăzi a fost semnat şi acordul privind protejarea reciprocă a investiţiilor, un document important pentru a asigura stabilitatea unui cadru atractiv investiţional.

Valentina Ursu: De ce întârzie totuşi sa vina investiţiile româneşti în Republica Moldova?

Vladimir Filat: Pentru că românofobia a fost cea care a caracterizat actul de guvernare din Republica Moldova, aceste obstacole au fost parţial înlăturate, le vom elimina şi pe cele care au mai rămas. Vom pune accentul pe relaţiile economice şi ceea ce ţine de dezvoltarea infrastructurii, de acordare a posibilităţii cetăţenilor noştri să circule liber în România. Am semnat Acordul privind micul trafic la frontieră, ca un prim pas în acest sens.

Valentina Ursu: Astăzi PCRM a făcut o declaraţie spunând că actualul guvern a secretizat procesul de semnare a Convenţiei privind micul trafic la frontieră. Cum ati putea reactiona?

Vladimir Filat: Ar trebui să-şi aducă aminte că acest proiect de acord a fost pe masa guvernării comuniste pe parcursul unui an şi ceva, din momentul în care a fost propus de către România pentru a fi semnat cu partea moldava. Mai mult ca atât, pentru oricine care vrea să vadă ce reprezintă acest acord poate accesa site-ul Comisiei Europene căci de fapt este un document cadru al Uniunii Europene, este un document comunitar. Luni vom sustine o conferinta de presa si vom veni cu toate detaliile ca toţi cetăţenii Republicii Moldova să cunoască despre beneficiile care urmează să le aibă peste 1 milion 250 de mi de cetăţeni din ţara noastră în urma semnării acestui important acord.

Valentina Ursu: Dle Premier, am înţeles că părţile au ajuns de comun acord asupra semnării celor două documente care ar completa cadrul juridic - Tratatul politic de bază şi Acordul privind frontiera.

Vladimir Filat: Sunt două acorduri importante pentru Republica Moldova, dar şi pentru România. S-a ajuns la înţelegerea de principiu, ca să începem negocierile la nivel de experţi şi vom pregăti aceste documente pentru a fi semnate. Sunt două documente importante, deoarece ar scoate un şir de întrebări care de fapt, au adus atingerea relaţiilor dintre Republica Moldova şi România. Vom avea o abordare europeană în sensul în care urmează să negociem şi să semnăm aceste acorduri .

Valentina Ursu: Tinerii moldoveni plecaţi la studii în România au solicitat autorităţilor de la Bucureşti să elimine taxa consulară de 120 de euro pe care trebuie s-o plătească anual pentru permisul de şedere în scop de studii. A figurat această problemă cumva pe agenda discuţiilor pe care le-aţi purtat cu omologul dvs de la Bucureşti.

Vladimir Filat: Am discutat această problemă si am primit asigurări din partea prim-ministrului României că vor fi luate măsurile de rigoare ca această acţiune, din câte am înţeles, voluntaristă, să fie anulată.

Valentina Ursu: Dle Prim-ministru, deocamdată nu avem reprezentanţă diplomatică nici la Bucureşti, nici la Chişinău. Cand vor fi nominalizati ambasadorii ambelor state?

Vladimir Filat: În timpul cel mai apropiat vom avea ambasador la Bucureşti, dar şi Bucureştiul îl va avea la Chişinău. (Europa Liberă)

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus