Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.11.2009

Marian Lupu îl jeleşte pe Voronin

Liderul PDM, Marian Lupu, spune că i s-a făcut jale de Vladimir Voronin, o persoană puternică, dar tot atât de contradictorie. Lupu a făcut această declaraţia astăzi, 13 noiembrie, după ce a fost criticat ieri într-o conferinţă de presă de liderul PCRM.

Marian Lupu a reiterat poziţia PDM – că nu va cerşi voturi de la comunişti şi nu va accepta formarea coaliţiei de centru-stânga, transmite Info-Prim Neo.

PDM nu a acceptat o coaliţie de centru-stâga cu PCRM, pentru că acest lucru ar fi însemnat concentrarea puterii în mâinile unei singure persoane, cele ale liderului PCRM, Vladimir Voronin, a declarat Marian Lupu.

El a spus că conştientizează că ar fi devenit şef de stat, în cazul unei asemenea coaliţii, însă unul fără pârghii de influenţare a politicii interne şi externe a ţării. Totodată, liderul democrat a mărturisit că, în schimbul votării sale în funcţia de preşedinte, PCRM cerea conducerea Parlamentului şi Guvernului.

Marian Lupu a negat declaraţiile lui Voronin precum că PDM nu acţionează din propriile convingeri, ci din îndemnurile unor forţe din exterior, care ar finanţa partidul. „Este o abordare greşită şi defectuoasă a liderului PCRM. Niciodată nu trebuie să crezi că partenerii politici sunt nişte nulităţi, că nu au convingeri. Această abordare denotă o superioritate în tratamentul partenerilor politici, aşa însă nu putem lucra”, a mai spus Lupu.

Referindu-se la alegerea şefului statului, atât Marian Lupu, cât şi Vladimir Voronin au vorbit despre o „uşă deschisă pentru dialog”.

Marian Lupu a mai menţionat că, imediat după ce Parlamentul va stabili data alegerilor repetate, AIE va face public un pachet integru de oferte pentru PCRM, pentru a vota candidatura AIE la funcţia de preşedinte. Lupu a precizat că propunerile urmează să fie discutate mai întâi în cadrul alianţei.

„Personal voi fi responsabil de respectarea acestor angajamente”, s-a angajat liderul PDM. Marian Lupu a mai precizat că şi-ar dori ca pentru el să voteze nu doar câţiva deputaţi comunişti, precum se zvoneşte, ci să fie o decizie la nivel de partid.

Întrebat despre posibilitatea modificării Constituţiei R. Moldova, astfel încât să fie deblocată situaţia cu alegerea şefului statului, Marian Lupu a spus că la prima etapă poate fi vorba doar despre modificarea procedurii de alegere, însă nu şi a prevederilor generale. 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus