Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.11.2009

Dungaciu la RFI : Relaţia cu Chişinăul nu a ajuns nici măcar la punctul zero

Relaţia dintre România şi Republica Moldova este pe calea cea bună, dar nu a ajuns încă nici măcar la punctul zero al normalităţii. Iată ce crede sociologul Dan Dungaciu (audio), cercetător la Institutul de Relaţii Internaţionale.

El spune la RFI că vizita premierului moldovean, Vlad Filat la Bucureşti este un semn bun, dar insuficient.

"Orice vizită şi desigur momentul ei sugerează un tip de simbolistică în politica externă. Vizita este importantă, dar mai importante vor fi cu siguranţă rezultatele acestei vizite, pentru că relaţia dintre România şi Republica Moldova - cu toate că este incomparabil la altă temperatură decât ce a existat în timpul regimului Voronin - nu a ajuns astăzi, tehnic vorbind, nici la punctul zero, adică suntem sub relaţia de normalitate, pentru că ce s-a întâmplat în această relaţie, adică ridicarea vizelor pentru cetăţenii români, înseamnă un gest de normalitate între o ţară europeană şi vecina ei, nu s-a făcut nici o concesie pe asta", declară Dan Dungaciu.

"Acordul de mic trafic la frontieră este iarăşi o normalitate europeană, nu e nici o concesie pe linia Bucureşti - Chişinău. Nu am atins punctul de normalitate, pentru că deocamdată nu avem reprezentanţă diplomatică nici la Bucureşti, nici la Chişinău. Deci una peste alta, este un potenţial foarte bun, dar din nefericire, nu a fost deocamdată fructificat".

Premierul moldovean face prima sa vizită oficială în România. Vlad Filat reprezintă Republica Moldova la summit-ul Iniţiativei Central-Europene.

Vlad Filat are programate întrevederi cu preşedintele României, Traian Băsescu, premierul în exerciţiu, Emil Boc, preşedintele Senatului, Mircea Geoană şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anăstase. (RFI)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus