Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-11-12/vladimir-voronin-marian-lupu-vrea-sa-fie-presedinte-ca-sa-manance-bomboane-din-fotoliul-de-presedint-12931.html
Data: Nov 12, 2009 (18:32)

Vladimir Voronin: "Marian Lupu vrea sa fie presedinte ca sa manance bomboane din fotoliul de presedinte al tarii!"

Fostul presedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca a decis sa iasa din anonimat pentru a vedea ce face mai departe cu aceasta guvernare, relateaza Jurnal de Chisinau, preluat de NewsIn.

Voronin, care este liderul Partidului Comunistilor din Republica Moldova (PCRM), a spus ca noua guvernare nu este interesata in dezvoltarea tarii. "Nu a fost elaborat nici un program anticriza, cel mai grav este ca nu a fost propus bugetul de stat pentru anul viitor, care trebuia propus pana la 1 octombrie",a afirmat el.

De asemenea, Voronin a vorbit despre noua guvernare de la Chisinau ca despre un regim instaurat artificial. El a precizat ca singura realizare este semnarea Conventiei privind micul trafic de frontiera, dar ca textul acesteia este secret si cunoscut doar de premierul Vlad Filat si de ministrul de Externe, Iurie Leanca.

In plus, Voronin a adus grave acuzatii Aliantei pentru Integrare Europeana, care "ameninta deputatii comunisti, introduce cenzura in mass-media".

El a explicat ca boicotarea alegerilor sefului statului de catre PCRM reprezinta boicotarea politicilor antieuropene ale actualei guvernari. "Suntem deschisi pentru compromis, negocieri si dialog", a declarat liderul comunist.

Vladimir Voronin a spus apoi ca, daca Partidul Democrat ar fi facut o alianta cu PCRM, comunistii l-ar fi votat pe Marian Lupu la functia de presedinte. Liderul comunist a insistat ca "PCRM este intotdeauna gata de alegeri anticipate".

"Succesiunea in conducerea tarii nu poate fi programata nici de un Voronin, nici de un altcineva. Moscova nu a insistat pentru nici un candidat care sa fie sustinut de partidul nostru. N-am discutat asa ceva cu nimeni din toata conducerea Rusiei", a subliniat Voronin, care a mentionat, de asemenea, ca niciodata in cadrul partidului nu s-a discutat ca Marian Lupu sa fie candidatul la functia de presedinte al tarii.

"Suntem deschisi pentru discutii. 61 de mandate putem obtine si in coalitie cu altcineva. Trebuie sa hotaram esentialul: pasii de dezvoltare a tarii, asta ar putea sta la baza unei coalitii, dar nu sa alegem pe cineva presedinte", a spus Voronin, care le-a explicat apoi jurnalistilor ca "Marian Lupu vrea sa fie presedinte ca sa manance bomboane din fotoliul de presedinte al tarii!".

"Noi nu santajam, dar pe noi nu ne-a votat lumea ca sa-l facem pe cel cu trei operatii la cap presedinte de Parlament si sef de stat interimar", a declarat Voronin, cu referire la presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu.

In ceea ce priveste manifestatiile postelectorale din aprilie 2009, fostul presedinte moldovean a afirmat ca vrea sa vina la Comisia care ancheteaza evenimentele. "Ma voi duce neaparat, am ce povesti, dar si ce intreba. De ce multe birouri in Parlament au fost deschise cu cheia? Cine a pregatit aceasta scanteie si cu ce scop?", a spus el, mentionand ca doreste sa afle cum a ars originalul declaratiei de independenta.

Voronin a vorbit si despre faptul ca actuala guvernare nu face nimic in vederea solutionarii conflictului transnistrean si a avertizat ca, daca R. Moldova isi va schimba statutul de neutralitate, trebuie sa isi ia "ramas bun de la Transnistria".

Intrebat daca a luat bunuri de la Condrita, Voronin a spus ca i-a rugat pe cei de la vila "sa-i gaseasca un cocos de opt ani si sa i-l dea lui Ghimpu sa faca racituri". Voronin a adaugat ca inainte de a veni la Condrita, vila era un dezastru. (Ziua)