Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.11.2009

Pierre Lellouche salută lansarea negocierilor privind semnarea Acordului de Asociere cu UE

Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova a avut o întrevedere cu Pierre Lellouche, Secretar de Stat pentru Afacerile Europene în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Franceze.

Pierre Lellouche a anunţat că urmăreşte cu atenţie schimbările democratice din Republica Moldova şi eforturile depuse de actuala guvernare în vederea ajustării cadrului juridic naţional la standardele europene. Diplomatul francez a dat asigurări că Republica Moldova va beneficia de susţinerea Franţei în realizarea parcursului european şi a aspiraţiilor democratice. În acest context, Pierre Lellouche a salutat lansarea negocierilor privind semnarea Acordului de Asociere cu UE.

Preşedintele Parlamentului şi-a exprimat convingerea că actuala conducere a Republicii va intensifica relaţiile de colaborare moldo-franceze, subliniind interesul pentru sporirea investiţiilor franceze în economia Republicii Moldova şi realizarea unor proiecte investiţionale viabile. Mihai Ghimpu a dat asigurări că autorităţile de la Chişinău vor întreprinde acţiuni concrete pentru implementarea unui şir de reforme democratice în vederea asigurării unui climat social-economic adecvat. 

Referindu-se la existenţa unei comunităţi importante de moldoveni aflaţi la studii sau la muncă în Franţa, Preşedintele a solicitat susţinerea conaţionalilor noştri şi sprijinul în vederea liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni. Preşedintele Mihai Ghimpu a declarat că mizează pe susţinerea Franţei în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, în condiţiile în care, potrivit sondajelor, circa 70% dintre cetăţeni doresc aderarea la UE. Mihai Ghimpu a specificat că actuala conducere va depune eforturi ca Republica Moldova să facă parte din marea familie a popoarelor europene, acesta fiind şi obiectivul enunţat de Alianţa pentru Integrare Europeană.

În final, părţile au făcut un schimb de opinii referitor la situaţia actuală din Republica Moldova, în special cea din domeniul social-economic şi politic şi la perspectivele de depăşire a blocajelor existente.

La discuţii au participat Claude Greff, Preşedintele Grupului de prietenie cu Republica Moldova din cadrul Adunării Naţionale a Franţei, Roland Galharague, Director pentru Europa Continentală, Pierre Andrieu, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Franţei în Republica Moldova. Delegaţia franceză se află într-o vizită de lucru cu scopul valorificării potenţialului relaţiilor bilaterale, precum şi în contextul aprofundării relaţiilor moldo-comunitare. Discuţia s-a axat pe perspectivele europene ale Republicii Moldova, relatează Serviciul de presă al Parlamentului.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus