Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.11.2009

MAE moldovean declară nule notele prin care mai mulţi diplomaţi români au fost declaraţi persona non-grata

MAE moldovean declară nule notele prin care mai mulţi diplomaţi români au fost declaraţi persona non-grata

Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene de la Chisinau a luat decizia de a declara nule si de a revoca notele prin care mai multi diplomati ai Romaniei in Republica Moldova, inclusiv ambasadorul Filip Teodorescu, au fost declarati anterior persona non-grata, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ministrul moldovean Iurie Leanca, potrivit Agerpres.

"Sper ca impartasiti opinia ca acestea au fost niste gesturi pozitive reparatorii. Ma intreb aproape retoric: era oare nevoie sa se ajunga la o asemenea situatie? Acum ca sa repunem relatiile noastre intr-un cadru firesc de normalitate, suntem nevoiti sa mobilizam importante obiective umane, financiare si logistice neplanificate, daca imi permiteti un asemenea termen", a spus Leanca.

"Dorim sa depasim cu rabdare, insistenta si inteligenta aceasta stare nefireasca pentru doua state mai mult decat prietene ca Republica Moldova si Romania", a adaugat Leanca.

Ambasadorul Romaniei in R.Moldova, Filip Teodorescu, si Ion Gaborean, ministrul-consilier al Ambasadei, au fost declarati, pe 8 aprilie, de regimul comunist al lui Vladimir Voronin, persona non-grata, fiind acuzati de implicare in organizarea violentelor de la Chisinau.

Astăzi, 12 noiembrie, Iurie Leancă, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe si Integrării Europene, participă la Reuniunea Miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor-membre ale Iniţiativei Central-Europene care-şi desfăşoară lucrările la Bucureşti.

În cadrul forului vor fi abordate aspectele de bază ale cooperării între statele-membre ale ICE. Miniştrii urmează să aprobe bugetul Fondului de Cooperare pentru anul 2010, proiectul Declaraţiei cu privire la cea de-a 20-a aniversare a ICE, precum şi proiectul Documentului Final, care va fi adoptat la Summit-ul ICE de către Şefii de Guvern, la 13 noiembrie 2009. În cadrul reuniunii, dl Iurie Leancă va rosti o alocuţiune în care va prezenta poziţia Republicii Moldova în problemele puse în discuţie şi va avea întrevederi bilaterale cu omologii săi din Ungaria, Serbia, Cehia şi România. De asemenea, Ministrul se va întâlni cu şefii misiunilor diplomatice ale ţărilor UE acreditate în Republica Moldova, cu sediul al Bucureşti.

Iniţiativa Central-Europeană a fost constituită la 11 noiembrie 1989 prin semnarea unui acord de cooperare politică, economică, ştiinţifică şi culturală între patru state - Italia, Austria, Ungaria şi Yugoslavia. În prezent, ICE numără 18 state: Albania, Austria, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Italia, Ungaria, Macedonia, Polonia, România, Slovenia, Slovacia, Moldova, Ucraina, Serbia, Muntenegru.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus