Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.11.2009

EVZ: Moldova, sub ameninţarea dizolvării Parlamentului

Parlamentul Republicii Moldova votează mânie pentru alegerea unui nou preşedinte. Scrutinul este stabilit să înceapă la ora 10.00.


La comisia specială pentru alegerea şefului statului a fost înscris un singur candidat, Marian Lupu, liderul Partidului Democrat şi candidatul oficial al Alianţei pentru Integrare Europeană la funcţia supremă în stat.

Alianţa pentru Integrare Europeană deţine însă doar 53 de mandate de deputat şi mai are nevoie de încă opt voturi de la deputaţii comunişti pentru alegerea şefului statului. În caz de eşec, Parlamentul va fi dizolvat şi vor fi organizate alegeri anticipate.

Plenara comunistă şi preşedintele

Azi, Partidul Comuniştilor s-a întrunit într-o plenară pentru a decide dacă vor vota sau nu pentru Marian Lupu pentru funcţia de şef al statului. Surse din interiorul Partidului Comuniştilor, citate de Unimedia, susţin că formaţiunea este decisă să nu voteze pentru Marian Lupu în primul tur.

Grigore Petrenco, deputat PCRM, a declarat oficial la finalul plenarei: "Partidul Comuniştilor a adoptat unanim decizia de a obliga fracţiunea parlamentară a PCRM să nu-l voteze pe Marian Lupu în funcţia de preşedinte al ţării şi să nu participe la procedura de vot. Mai multe declaraţii vom oferi mâine, 10 noiembrie."

Speculaţii şi presupuneri


Partidul Comuniştilor, formaţiunea parlamentară de opoziţie, a declarat în repetate rânduri că nu îl va vota pe Lupu şi că nu va înainta o candidatură proprie la funcţia de şef al statului. Alianţa pentru Integritate Europeană mizează pe un presupus "grup disident" din Partidul Comuniştilor. Potrivit presei, din acest grup fac parte 17 deputaţi comunişti.

După vizita în Moscova a liderului comunist Vladimir Voronin şi a preşedintelui Partidului Democrat (PD), Marian Lupu, candidat la funcţia de preşedinte din partea Alianţei pentru Integrare Europeană, unii analişti politici au lansat ipoteza că Rusia i-ar fi cerut lui Voronin să facă posibilă alegerea lui Lupu.

Ulterior, mai mulţi deputaţi comunişti au declarat că poziţia Partidului Comuniştilor (PCRM) a rămas neschimbată şi că nu îl vor vota pe Lupu. "Alegerile anticipate reprezintă varianta optimă", a susţinut unul dintre deputaţii comunişti, citat de Unimedia.

Săptămâna trecută, liderul democrat Marian Lupu declara că va încerca să reia negocierile cu Voronin. "Sper că vom avea încă o rundă de discuţii. Cel puţin eu vin cu o asemenea invitaţie. Situaţia impune un atare dialog", a spus Lupu. Potrivit unor surse neoficiale, însă, Vladimir Voronin este bolnav şi se află în afara Chişinăului, cel mai probabil în satul Ţiganca.


În cazul în care va fi imposibil să se ajungă la un compromis la negocierile cu Vladimir Voronin, miza Alianţei pentru Integrare Europeană este presupusul "grup disident" din Partidul Comuniştilor. Potrivit presei, din acest grup ar face parte 17 deputaţi comunişti. (EVZ)

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus