Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
08.11.2009

Tranzitul gazelor spre Balcani nu va fi afectat de incidentul de la Căuşeni

Tranzitul gazelor spre Balcani nu va fi afectat de incidentul de la Căuşeni

Explozia ce s-a produs duminică dimineaţa la o conductă magistrală de gaze în raionul Căuşeni din Republica Moldova nu va afecta transportul de gaze ruseşti spre Balcani, a declarat Alexandr Gusev, preşedintele companiei moldo-ruse MoldovaGaz. Gazul spre Balcani este tranzitat pe teritoriul Republicii Moldova prin trei conducte.

Secţiunea avariată a conductei va fi reparată până miercuri, a adăugat Gusev. Potrivit acestuia, uzura conductei sau o sudură deficientă ar putea fi cauza exploziei.

Incendiul izbucnit a fost stins, iar pompieri, specialişti ai Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă şi reprezentanţi ai companiei MoldovaGaz lucrează la locul incidentului. Livrările de gaze continuă prin alte conducte, ocolind secţiunea avariată, potrivit ofiţerului Serghei Barbu, de la Serviciul de apărare civilă şi urgenţe.

Barbu a precizat pentru  ITAR TASS că explozia s-a produs la ora 04.30, la cinci kilometri de satul Săiţi, aflat în apropiere de frontiera cu regiunea ucraineană Odesa.

Conform Departamentului pentru situaţii de urgenţă al Ministerului de Interne, citat de RIA Novosti, în urma exploziei nu s-au înregistrat victime.

BBC scrie că explozia s-a produs pe o linie ce transporta gaze pe teritoriul Republicii Moldova, ca urmare nu va fi afectată livrarea de gaze către ţările Uniunii Europene. A fost sistată livrarea de gaze către localităţile raionului Ştefan Vodă şi către nouă localităţi din raionul Căuşeni.

Este cea de-a doua explozie din acest an la conductele magistrale prin care gazele ruseşti sunt transportate spre Balcani. Explozia din 1 aprilie între localităţile Copanca şi Chiţcani, pe magistrala Ananiev - Tiraspol - Ismail au dus la reducerea livrărilor de gaze, care au fost reluate în regim normal peste două zile, după reparaţia magistralei.

Potrivit datelor MoldovaGaz, 17 la suta din exportul de gaze al Rusiei trece pe teritoriul Republicii Moldova - spre Romania, Bulgaria, Macedonia, Grecia si Turcia. Lungimea totala a conductelor din Republica Moldova constituie 15 mii kilometri , inclusiv 1500 km de conducte magistrale. Importul gazelor naturale în R. Moldova se efectuează prin conducte magistrale din trei direcţii: nord, sud şi est.

Republica Moldova importă anual circa 2,5-2,7 miliarde metri cubi de gaze şi tranzitează circa 25 miliarde metri cubi de gaze. Tranzitul este asigurat de companiile MoldovatransGaz şi TiraspoltransGaz.

Conform datelor MoldovaGaz, gradul de uzură al conductelor de gaze din ţară depăşeşte 60 la sută. Gazprom deţine 50% plus o din acţiune la MoldovaGaz, guvernul moldovean - 35,33%, iar autorităţile de la Tiraspol - 13,44%. (Business Expert)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus