Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-11-05/sheful-bem-a-cazut-urmeaza-cel-de-la-moldtelecom-12802.html
Data: Nov 5, 2009 (09:53)

Şeful BEM a căzut. Urmează cel de la Moldtelecom?

Consiliul acţionarilor Băncii De Economii a decis miercuri, 4 noiembrie suspendarea din funcţie a preşedintelui Consiliului de administraţie a băncii Grigori Gacikevici.

Cel mai mare acţionar al Băncii de Economii este statul, care deţine 56% din acţiuni.

Premierul Vladimir Filat a declarat pentru PRO TV că decizia finală privind demiterea lui Gacichevici va fi luată în cadrul adunării acţionarilor. Potrivit premierului, preşedintele consiliului de administraţie a BEM a fost demis din mai multe motive. “În primul rând din cauza gestionării iraţionale şi pe alocuri cu încălcarea normelor legale a resurselor financiare. N-o să dau detalii, utmează să dea detalii cei care sunt abilitaţi cu funcţii de control în acest sens”, a declarat Filat.

Premierul a declarat la emisiunea "În Profunzime" că va fi examinată şi situaţia privind falimentarea băncii Investprivatbank şi preluarea activelor şi pasivelor acesteie de către Banca de Economii.

În cadrul şedinţei Guvernului de săptămâna trecută premierul Vladimir Filat s-a arătat nemulţumit de faptul că  Banca de Economii a donat 30 mil. lei, iar Moldtelecom, care este întreprindere de stat, a donat 100 mil. lei pentru reconstrucţia Parlamentului şi Preşedinţiei.

“Este foarte grav ce s-a întâmplat cu aceşti bani. Acum nimeni nu mai face donaţii... Cum s-a schimbat guvernarea nimeni nu mai donează niciun ban. Cer să fie verificat fiecare leu care se cheltuie, la sânge”, a spus Vlad Filat.

Ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale Marcel Răducan a menţionat că, deşi mijoacele au fost donate ele sunt indirect alocate de la buget, deoarece aceste mijloace ar fi putut folosite pentru achitarea impozitelor.

Chiar şi aşa, mijloacele donate nu au fost suficiente pentru ca cele două clădiri să fie pregătite pentru lucrările de construcţie în perioada rece a anului. Astfel, Guvernul a fost nevoit să aloce 20 mil. lei din fondul de rezervă pentru a executa lucrările de urgenţă necesare pentru pregătirea clădirilor în perioada rece a anului.