Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.11.2009

Doi basarabeni se află în topul „300 cei mai bogaţi români"

Doi businessmeni, născuţi în Republica Moldova, sunt incluşi în selectul grup de oameni de afaceri prezentaţi în a opta ediţie a Topului „300 cei mai bogaţi români", realizat de săptămânalul românesc Capital şi lansat recent la Bucureşti.

Cel mai bogat basarabean din România

E vorba de Nicolae Petrov, care ocupă locul 226 din top, cu o avere estimată la 35 mil. euro şi Valerii Moraru - locul 263, cu o avere de 25-30 mil. euro.

Potrivit topului, Nicolae Petrov, în vârstă de 43 de ani, este fondatorul şi acţionarul majoritar al companiilor Moldavian Airilines din Republica Moldova, Carpatair SA, Air Service şi firma de trainning Carpatair Flight Trainning din România. A intrat în businessul aviatic la mijlocul anilor 90 ai sec XX, dar a reuşit să extindă afacerea după ce, în anul 1999, a creat în România două companii.

Baza businessului este operatorul aviatic Carpatair, unde, între altele, este acţionar şi fondatorul IKEA, miliardarul suedez Ingvar Kamprad.

Anul trecut operatorul aviatic Carpatair (17 aeronave) a avut o cifră de afaceri de 91 mil. euro. Însă tot în 2008 compania a anunţat pierderi de 1,75 mil. euro.

De notat că faţă de topul din anul trecut, Nicolae Petrov a coborât 44 de locuri. Cel de-al doilea milionar basarabean este Valerii Moraru, nou intrat în acest grup select. Conform topului omul de afaceri a obţinut 8,5 mil euro de la vânzarea fabricii de bere Azuga. În afară de fabrica de bere, omul de afaceri a vândut şi producătorul de muştar AlenCom, iar acum mai are două companii. Una dintre acestea este producătorul de apă minerală Perla Covasnei. O altă firmă, controlată de Valerii Moraru, Rombas, activează în domeniul distribuţiei.

Pe de altă parte, are şi acţiuni de bursă în companii din sectorul financiar, evaluate la 15 mil. euro, cât şi proprietăţi imobiliare în valoare de peste un milion de euro.

De notat că anul trecut în top intrase basarabeanul Călin Fusu, care şi-a clădit averea din reţeaua Internet.

Gigi Becalii: Eu nu mai am avere

Ion Tiriac, Dinu Patriciu şi familia Voiculescu ocupa primele trei poziţii în topul de anul acesta, cu averi estimate de revista Capital la 1,8-2 miliarde euro, 1,5-1,6 miliarde euro şi, respectiv, 1,5-1,6 miliarde euro.
Averile însumate ale celor 300 de oameni de afaceri din topul Capital se situează în jurul a 36 de miliarde de euro, în scădere cu 3 miliarde de euro fată de ediţia precedentă a clasamentului.

În topul din 2008, primul loc era adjudecat de Gigi Becali (2,5 miliarde euro), urmat de Tiriac (2,2-2,4 miliarde euro) şi de Patriciu (2-2,1 miliarde euro). De altfel averea lui Gigi Becali s-a redus cu 1,825 miliarde de euro, iar el declara presei „Eu nu mai am avere. Gata! S-a dus. Zero. Dacă nu poţi să-ţi vinzi marfa, să iei bani pe ea nu ai nimic", declara George Becali în primăvara curentă, când efectele crizei s-au făcut simţite pe piaţa imobiliară din România.

Doar 15 dintre cei prezenţi şi în topul precedent au înregistrat anul trecut scăderi ale averilor, în timp ce 79 şi-au sporit averea, iar 159 au rămas la nivelul anului 2007.

Cei 47 de milionari nou intraţi în clasament, cumulează averi de 2,4 miliarde de euro.

Bucureştiul deţine supremaţia în clasament, cu 119 milionari, cu o avere cumulată de 18,7 miliarde de euro. Locul secund este ocupat de Transilvania, cu 55 de milionari, care însumează averi de 3,9 - 4,1 miliarde de euro, Moldova (31 milionari, 2,8 - 3 miliarde euro) şi Muntenia (31 milionari, 1,9 - 2 miliarde de euro). Dobrogea are 19 milionari, cu averi de 1,8 - 1,9 miliarde euro, iar cei 11 oameni de afaceri bănăţeni din top au averi de 1,4 - 1,5 miliarde euro.

În premieră pentru 2009, echipa Top 300 Capital a pregătit o analiză complexă referitoare la efectele crizei economice mondiale asupra averilor celor mai bogaţi romani.

Sectoarele vedetă, cu cei mai mulţi milionari şi miliardari, sunt cel imobiliar, construcţii şi materiale de construcţii, industria energetică, respectiv retail şi servicii.

Bucureştiul are cei mai mulţi milionari (117), care cumulează averi de 21,1-22,3 miliarde de euro, urmat de Constanţa, cu 20 de milionari şi un total de 2,1-2,22 miliarde euro, de Cluj, cu 18 milionari a căror avere însumează 1,58-1,66 miliarde euro, şi de Braşov, unde cei 16 milionari deţin averi estimate la 2,38-2,46 miliarde euro.

Mai adăugăm că un alt top, lansat la mijlocul lunii octombrie, "500 miliardari" editat de Adevărul şi Forbes, include doar un basarabean - Nicolae Petrov, locul 215. Potrivit acestui top averea sa s-ar cifra la 26-28 mil. euro, în scădere faţă de 2008, când era estimată de autori la 50-55 mil. euro.

De notat că ambele ediţii sunt publicaţii high-quality, editate într-o formă grafică deosebită. (ECOnomist)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus