Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.11.2009

Ucraina nu va închide hotarele din cauza epidemiei de gripă

Ucraina nu va închide hotarele din cauza epidemiei de gripă

Dupa o lipsa de dialog de ani de zile dintre Republica Moldova si Ucraina, se pare ca situatia se schimba. La Chisinau a venit secretarul Consiliului de Securitate si Aparare Nationala al Ucrainei, Raisa Bogatyreva, care s-a intalnit cu mai multi demnitari moldoveni. "Discutiile vin sa fortifice intelegerile stabilite pe 9 octombrie, in cadrul vizitei presedintelui Ucrainei la Chisinau, Victor Iuscenko", a spus oaspetele.

"Noul Guvern al Republicii Moldova a spus cu fermitate ca una dintre prioritati este stabilirea unor relatii strategice cu Ucraina, astfel incat toate problemele, lasate pana acum la o parte, sa fie solutionate. Printre obiectivele noastre se numara si trecerea frontierei fara impedimente si multumesc Ucrainei pentru amanarea acelei decizii de a impune un nou regim pentru moldoveni", a declarat ministrul Afacerilor Externe, vicepremierul Iurie Leanca, dupa intalnirea cu oficialul ucrainean.

Decizia, potrivit careia moldovenii ar urma sa prezinte 1500 de dolari la frontiera pentru a putea intra pe teritoriul ucrainean nu a fost insa anulata. "Noul regim a fost stopat la solicitarea Republicii Moldova. Sper ca Chisinaul va depune eforturi pentru solutionarea problemelor pe care le avem si dupa asta vom revedea acea hotarare", a spus, la randul sau, Raisa Bogatyreva.

Cei doi oficiali au stabilit, printre altele, sa fie reluate sedintele comisiei interguvernamentale, care nu s-a mai intrunit din 2006. Aceasta va discuta atat probleme de ordin economic, social, cat si cultural. Nu a fost trecuta cu vederea nici problema transnistreana, oficialul de la Kiev reiterand ca Ucraina pledeaza pentru reluarea negocierilor in formatul "5+2" si solutionarea pasnica a conflictului, cu pastrarea integritatii teritoriale a Republicii Moldova.

Raisa Bogatyreva a avut doar cuvinte frumoase pentru tara noastra, vorbind despre "prietenie, intelegere, respect si interes reciproc".

Cat tine de starea de alerta in care a intra Ucraina din cauza gripei pandemice, secretarul pentru Securitate a spus ca frontierele nu vor fi inchise, dar va avea loc un control mai drastic la granita pentru prevenirea raspandirii virusului. (Stirea Zilei)

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus