Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.11.2009

PDM va semna până la Anul Nou un acord de cooperare cu Edinaia Rossia

PDM va semna până la Anul Nou un acord de cooperare cu Edinaia Rossia

În cadrul întrevederilor lui Marian Lupu avute la Moscova cu conducerea partidului Edinaia Rossia a fost pregătit proiectul acordului privind întărirea relaţiilor de prietenie şi cooperare în domeniului legislativ dintre cele două partide politice, a comunicat pentru Gazeta.ru deputatul Dumei de Stat Tatiana Iakovleva, responsabila pentru Moldova în cadruil conducerii partidului Edinaia Rossia.

Potrivit Tatianei Iakovleva, documentul ar putea fi semnat până la Anul Nou 2010.

„Purtăm negocieri în scopul reunificării Moldovei, atât în plan politic, cât şi în plan teritorial. Iar Marian Lupu ne-a asigurat că este gata să vină la masa de negocieri cu reprezentanţii Transnistriei şi este mai puţin categoric faţă de liderii acesteia”, a comunicat pentru Gazeta după întrevedrea cu Lupu deputatul Dumei de Stat Tatiana Iakovleva. Potrivit ei, la întrevederea cu Lupu, colegii ei din departamentul relaţiilor externe al partidului i-au pus liderului PDM cele mai dure întrebări.

„Ne-am interesat care este punctul lui de vedere asupra faptului că membrii partidului său au pledat pentru aderarea Moldovei la NATO şi unirea cu România. Lupu a răspuns că nu are de gând să intre în NATO sau  să se unească cu România Poziţia lor este să colaboreze constructiv cu Rusia şi CSI”, a spus Iakovleva.

Gazeta menţionează că Lupu a avut întrevederi şi cu preşedintele comisiei reaţii externe a Dumei de Stat Constantin Kosaciov. „Deşi în dialogul cu Gazeta Cosaciov a menţionat de nenumărate ori că Rusia nu are de gând să se amestece în disputele interne moldoveneşti, aceasta nu şi-a ascuns atitudinea favorabilă faţă de Lupu”, notează Gazeta. „Apariţie acestui lider în Partidul Democrat creează o perspectivă pentru dezvoltarea relaţiilor. Reieşind din recentele negocieri, el a produs impresia unui partener foarte interesant şi cu perspectivă”, a spus Kosaciov.

Publicaţia Gazeta scrie că Moscova a decis să intervină în ctiza politică din Moldova, astfel vineri în Rusia s-a aflat liderul PCRM Vladimir Voronin, iar sâmbătă- oponentul său, liderul PDM Marian Lupu, înaintat la postul de preşedinte al ţării de către AIE. Cei doi au fost primiţi pe rând de către şeful administraţiei prezidenţiale ruse Serghei Narâşkin.

Potrivit ziarului Gazeta, faptul că Kremlinul a pariat pe Lupu îl denotă întrevederile avute la Moscova şi cu membri partidulu de guvernământ Rusia Unită şi în Duma de Stat.

Presa rusă comentează vizitele lui Vladimir Voronin şi Marian Lupu, menţionând că Moscova încearcă să îi împace pe cei doi, dar în special, să-l convingă pe Voronin să permită PCRM să voteze candidature AIE la funcţia de preşedinte al Moldovei.

Deocamdată presa citează surse anonime din cadrul administraţiei prezidenţiale ruse şi surse din cadrul partidului Edinaia Rossia şi nu există vreo informaţie oficială despre rezultatele vizitelor lui Voronin şi Lupu la Moscova. liderul PDM Marian Lupu va susţine luni o conferinţă de presă pe marginea vizitei sale la Moscova.

Publicaţia Vremya Novostei a exprimat convingerea unor observatori ruşi, potrivit cărora, în pofid refuzului de a-l vota pe Lupu, conducerea Partidului Comuniştilor în cele din urmă le va permite membrilor săi să voteze de sine stătător la alegerile prezidenţiale, care ar putea avea loc la 10 noiembrie curent. “la aceasta ar putea contribui întrevederile avute de Vladimir Voronin la 30 octombrie în Kremlin, la care, potrivit zvonurilor, liderului comuniştilor i s-a recomandat să adopte o poziţie mai flexibilă”,  scrie Vremya Novostei.

Preşedintele de onoare al PDM Dumitru Diacov a menţionat pentru Vremya Novostei că la Moscova Lupu a încercat să-şi convingă interlocutorii că actuala putere este capabilă să devină un partener stabil al Rusiei, “spre deosebire de liderii Partidului comuniştilor, cunoscuţi prin inconsecvenţa sa”.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus