Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-11-02/mihai-ghimpu-a-discutat-cu-membrii-unei-delegatzii-nato-la-chishinau-12733.html
Data: Nov 2, 2009 (17:04)

Mihai Ghimpu a discutat cu membrii unei delegaţii NATO la Chişinău

Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, a avut o întrevedere cu delegaţia Sub-Comitetului pentru Guvernare Democratică a Adunării Parlamentare NATO, condusă de Marc Angel, raportor special al Sub-Comitetului, relatează Serviciul de presă al Parlamentului.

Delegaţia NATO se află la Chişinău într-o vizită de documentare în scopul definitivării proiectului de Raport special "Republica Moldova: provocări interne, perspective de integrare euro-atlantică".

Salutând vizita delegaţiei Sub-Comitetului AP NATO la Chişinău, Mihai Ghimpu a subliniat faptul că obiectivul principal al politicii interne şi externe a Republicii Moldova este integrarea în comunitatea europeană, ceea ce corespunde voinţei majorităţii cetăţenilor statului nostru. Odată cu accederea la guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană, potrivit Preşedintelui, s-a produs o deschidere în relaţia Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Dovadă este şi faptul că în octombrie 2009 au demarat negocierile în vederea semnării Acordului de asociere RM - UE. În continuare Republica Moldova va iniţia dialogul privind acordul de liberalizare a regimului de vize, precum şi acordul zonei de comerţ liber aprofundat şi comprehensiv.

În contextul aspiraţiilor de integrare europeană Mihai Ghimpu a menţionat importanţa relaţiilor cu Adunarea Parlamentară NATO, care contribuie la consolidarea instituţiilor democratice din Republica Moldova.

În plan intern principala sarcină a actualei guvernări este depăşirea crizei economice şi soluţionarea problemelor de ordin social, a estimat Preşedintele.

Referindu-se la perspectivele soluţionării paşnice a conflictului transnistrean, Mihai Ghimpu a reiterat poziţia conducerii Republicii Moldova privind retragerea trupelor şi armamentelor ruseşti din partea stângă a Nistrului, reluarea negocierilor în formatul 5+2.

Această poziţie a fost susţinută de către membrii delegaţiei AP NATO, care s-au pronunţat pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova. De asemenea, reprezentanţii AP NATO şi-au exprimat tot sprijinul pentru eforturile actualei conduceri a Republicii Moldova în vederea integrării europene, promovării reformelor democratice şi economice.

Delegaţia Sub-Comitetului AP NATO se mai întâlneşte astăzi şi cu membrii Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică, Comisiei politică externă şi integrare europeană, Comisiei drepturile omului şi relaţii interetnice.