Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.11.2009

Mihai Ghimpu a discutat cu membrii unei delegaţii NATO la Chişinău

Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, a avut o întrevedere cu delegaţia Sub-Comitetului pentru Guvernare Democratică a Adunării Parlamentare NATO, condusă de Marc Angel, raportor special al Sub-Comitetului, relatează Serviciul de presă al Parlamentului.

Delegaţia NATO se află la Chişinău într-o vizită de documentare în scopul definitivării proiectului de Raport special "Republica Moldova: provocări interne, perspective de integrare euro-atlantică".

Salutând vizita delegaţiei Sub-Comitetului AP NATO la Chişinău, Mihai Ghimpu a subliniat faptul că obiectivul principal al politicii interne şi externe a Republicii Moldova este integrarea în comunitatea europeană, ceea ce corespunde voinţei majorităţii cetăţenilor statului nostru. Odată cu accederea la guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană, potrivit Preşedintelui, s-a produs o deschidere în relaţia Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Dovadă este şi faptul că în octombrie 2009 au demarat negocierile în vederea semnării Acordului de asociere RM - UE. În continuare Republica Moldova va iniţia dialogul privind acordul de liberalizare a regimului de vize, precum şi acordul zonei de comerţ liber aprofundat şi comprehensiv.

În contextul aspiraţiilor de integrare europeană Mihai Ghimpu a menţionat importanţa relaţiilor cu Adunarea Parlamentară NATO, care contribuie la consolidarea instituţiilor democratice din Republica Moldova.

În plan intern principala sarcină a actualei guvernări este depăşirea crizei economice şi soluţionarea problemelor de ordin social, a estimat Preşedintele.

Referindu-se la perspectivele soluţionării paşnice a conflictului transnistrean, Mihai Ghimpu a reiterat poziţia conducerii Republicii Moldova privind retragerea trupelor şi armamentelor ruseşti din partea stângă a Nistrului, reluarea negocierilor în formatul 5+2.

Această poziţie a fost susţinută de către membrii delegaţiei AP NATO, care s-au pronunţat pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova. De asemenea, reprezentanţii AP NATO şi-au exprimat tot sprijinul pentru eforturile actualei conduceri a Republicii Moldova în vederea integrării europene, promovării reformelor democratice şi economice.

Delegaţia Sub-Comitetului AP NATO se mai întâlneşte astăzi şi cu membrii Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică, Comisiei politică externă şi integrare europeană, Comisiei drepturile omului şi relaţii interetnice.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus