Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-11-02/60-de-persoane-au-murit-si-aproape-200-000-sufera-de-gripa-in-ucraina-majoritatea-in-vestul-tarii-12725.html
Data: Nov 2, 2009 (09:57)

60 de persoane au murit si aproape 200.000 sufera de gripa in Ucraina, majoritatea in vestul tarii

Saizeci de oameni au murit in Ucraina din cauza gripei si a unor dificultati respiratorii acute, dar numai in cazul a patru decese s-a confirmat deocamdata existenta virusului H1N1, in timp ce aproape 200.000 de persoane sufera de gripa, majoritatea in vestul tarii, peste 7.500 fiind spitalizate.

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a cerut duminica un ajutor de urgenta Statelor Unite, Uniunii Europene, NATO si tarilor vecine pentru a combate epidemia de gripa de tip H1N1 care afecteaza tara, a anuntat Presedintia de la Kiev intr-un comunicat citat de AFP.

"Amenintarea care planeaza in prezent asupra securitatii nationale a Ucrainei si pe care nu putem sa o neutralizam prin propriile forte ma obliga sa cer un ajutor de urgenta prietenilor nostri apropiati si partenerilor strategici", scrie presedintele.

Potrivit ITAR-TASS, presedintele ucrainean a trimis scrisori presedintilor din Belarus, Moldova, Polonia, Romania, Rusia, Slovacia, Ucraina si Statele Unite, precum si secretarului general al NATO si presedintelui Comisiei Europene.

Scrisoarea adresata de Iuscenko omologilor sai "contine o lista cu medicamente si echipamente de prima necesitate de care tara are nevoie pentru a lupta eficient impotriva propagarii epidemiei", afirma comunicatul Presedintiei ucrainene.

In decurs de o saptamana, 60 de persoane au murit in Ucraina din cauza gripei si a unor dificultati respiratorii acute, a anuntat duminica seara Ministerul Sanatatii, fara a preciza totusi cate cazuri sunt legate de virusul H1N1. Deocamdata au fost inregistrate patru cazuri mortale de gripa H1N1, unul anuntat de catre Ministerul Sanatatii, celelalte trei de catre Consiliul de Securitate Nationala si Aparare.

In total, 191.431 de persoane sufera de gripa, majoritatea in vestul tarii, iar 7.524 sunt spitalizate, peste 100 dintre acestea aflandu-se in unitati de terapie intensiva.

Ucraina numara 46 de milioane de locuitori.

Duminica, mai multe tari au raspuns apelului la ajutor adresat de Kiev, intre care Slovacia si Polonia, potrivit AFP. Agentia rusa ITAR-TASS, care citeaza serviciul de presa al Ministerului ucrainean de Externe, enumera si Romania si Ungaria printre tarile care au trimis deja ajutor umanitar Ucrainei.

"Ucraina a primit de la Slovacia 200.000 de masti chirurgicale, adica jumatate din rezervele acestei tari", a anuntat Ministerul Afacerilor Externe intr-un comunicat citat de AFP. De asemenea, Polonia a trimis la Liov, oras mare din vestul Ucrainei situat in apropierea granitei cu Polonia, un prim transport continand masti, aparate respiratorii si antiviral Tamiflu.

Pe de alta parte, Ucraina a comandat de urgenta in Elvetia 16 tone de Tamiflu, o cantitate suficienta pentru a satisface nevoile Ucrainei intr-o luna, au anuntat Presedintia si Guvernul. Premierul Iulia Timosenlo urma sa primeasca transportul la aeroportul din Kiev in noaptea de duminica spre luni.

Pe fondul campaniei electorale, Iuscenko si Timosenko, ambii candidati la alegerile prezidentiale din 17 ianuarie, supraliciteaza de cateva zile pentru a se impune in gestionarea crizei legate de epidemie.

Timosenko a aparut sambata si duminica seara la ore de maxima audienta pe toate marile canale de televiziune pentru a incerca sa-i incurajeze pe concetatenii panicati, carora le-a cerut sa se protejeze cu ajutorul mastilor, fie si confectionate de ei.

Intr-o declaratie postata pe site-ul internet al Presedintiei, Iuscenko a reprosat la randul sau Guvernului ca nu a instituit mijloacele necesare - banca de date, centru antigripal - pentru a face fata epidemiei.

Potrivit RIA Novosti, o echipa de experti de la Organizatia Mondiala a Sanatatii este asteaptata luni in Ucraina. (NewsIn)