Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-11-02/19-cazuri-de-gripa-porcina-in-moldova-12727.html
Data: Nov 2, 2009 (10:04)

19 cazuri de gripă porcină în Moldova

Până la data de 30 octombrie curent, în Republica Moldova au fost investigate 132 cazuri suspecte la gripa pandemică. 19 dintre acestea au fost confirmate prin teste de laborator, inclusiv un caz deces. În 113 cazuri testele pentru virusul gripal A(H1N1) au fost negative. Cazurile confirmate de gripă pandemică sunt cazuri sporadice, înregistrate la persoane, care s-au îmbolnăvit după întoarcerea de după hotare.

Informaţia privind situaţia pandemică în Moldova a fost prezentată câmbătă,  31 octomrbie în cadrul şedinţei Comisiei extraordinare antiepidemice republicane, care a luat în discuţie situaţia legată de virusul gripal A(H1N1), în special ca urmare a recentelor evenimente din Ucraina.

Premierul Vladimir Filat a fost informat că s-a elaborat şi implementat Planul de acţiuni privind măsurile de prevenţie, combatere şi intervenţie în gripa pandemică, aprobat de Ministerul Sănătăţii în coordonare cu Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, precum şi Planul de comunicare în gripa pandemică. De asemenea, în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi Tineretului a fost emis ordinul comun, care prevede măsuri de îmbunătăţire a condiţiilor de igienă comunală şi personală în instituţiile de educaţie şi învăţămînt, creşterea vigilenţei în vederea depistării precoce a eventualilor bolnavi, informarea despre măsurile de prevenire a gripei provocate de virusul gripal nou A(H1N1).

La şedinţă s-a mai menţionat că, în conformitate cu ultimele recomandări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a fost revăzut ordinul MS cu privire la măsurile de vigilenţă şi răspuns la o eventuală pandemie cu noul virus gripal A(H1N1). Ordinul prevede măsuri de supraveghere, identificare, izolare, diagnosticare, tratament, de răspuns şi măsuri de control a infecţiilor în instituţiile medico-sanitare; stabileşte instituţiile medico-sanitare publice care acordă asistenţă medicală bolnavilor în gripa pandemică.

Premierul a menţionat că scopul şedinţei a fost nu de a constata situaţia existentă, ci de a identifica măsuri pentru a nu permite ca aceasta să se înrăutăţească. „Activităţile noastre în acest sens trebuie să poarte un caracter de prevenire, ca să nu se întîmple ca de obicei, cînd se reacţionează prea tîrziu”, a menţionat premierul.

Vladimir Filat a dat indicaţii să se asigure măsurile de protecţie în special pentru persoanele din grupul de risc (grăniceri, vameşi, poliţişti, medici), precum şi să fie organizată o amplă campanie de informare privind măsurile de protecţie împotriva virusului gripal A(H1N1).

Prim-ministrul a cerut să fie informat personal în fiecare zi despre starea de lucruri din acest domeniu.

După şedinţă, Prim-ministrul a semnat o dispoziţie prin care fiecărei autorităţi a administraţiei publice centrale, vizate de această problemă, i s-au dat indicaţii concrete în scopul asigurării măsurilor de control şi răspuns la gripa pandemică.