Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-11-01/moscova-se-teme-de-alegerile-parlamentare-anticipate-din-moldova-12720.html
Data: Nov 1, 2009 (18:32)

Moscova se teme de alegerile parlamentare anticipate din Moldova

“Dacă criza politică din Moldova va continua cu alegeri parlamentare noi, atunci la putere ar putea veni forţe care nici pe departe nu sunt proruse”, susţine Kommersant.

Publicaţia Kommersant menţionează că dorinţa Moscovei de a influenţa evoluţia situaţiei politice la Chişinău poate fi explicată prin faptul că dacă în Moldova nu va fi ales preşedintele, acolo vor fi organizate alegeri parlamentare noi. „Campania electorală din iulie a arătat că în republică creşte popularitatea partidelor de dreapta prooccidentale. Deci, la putere ar putea veni forţe care nici pe departe nu sunt proruseşti, cu care Kremlinului îi va fi mai greu să găsească limbă comună”, a conchis Kommersant.

Kremilinul s-a inclus în lupta politică din Moldova, unde timp de jumătate de an nu poate fi ales preşedintele ţării. Vineri la Moscova s-a aflat liderul Partidului Comunist Vladimir Voronin, pe care, potrivit unor sursei, citate de Kommersant, Kremlinul a încercat să-l conivingă să susţină în alegerile prezidenţiale candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană Marian Lupu. Sămbătă. Capitala rusă a fost vizitată de însăşi domnul Lupu, el va avea întrevederi cu conducerea Rusiei Unite şi va desfăşura negocieri cu şeful administraţiei prezidenţiale Serghei Narîşkin. 

Potrivit publicatiei, în Moldova a apărut o şansă de a ieşi din criza politică îndelungată şi să se aleagă în sfârşit cu un preşedinte, care nu poate fi ales din aprilie curent. Chişinăul este ajutat de Moscova, unde în lutimul timp au to venit mai mulţi politicieni moldoveni. Kommersant notează în acest sens vizita secretă  a lui Vladimir Voronin  la Moscova din 30 octombrie. Offcial  această vizită nu a fost anunţată, ea fiind confirmată de conducerea PCRM şi de administraţia preşedintelui rus.
 
„Voronin a fost primit de Narâşkin (şeful administraţiei preşedintelui Dmitri Medvedev). Liderului comunist i s-a dat de înţeles că el a utiilizat toate resursele politice”, au comunicat surse din Kremlin. „Noi i-am propus deja lui Voronin niste scheme clare prvind următoarele acţiuni. Este vorba inclusiv de susţinerea lui Lupu. Deocamdată el a preferat să le ignore. Vom vedea cum se va cimporta acum”, au mai spus sursele din Kremlin.

Kommrsant noteză că anterior autorităţile ruse au dat de înţeles în repetate rânduri că Marian Lupu le convine. „În cadrul summitului CSI la Chişinău la 9 octombrie cu candidatu la postul de preşedinte al Moldovei, în pofida faptului că este doar un simplu deputat, s-a întâlnit preşedintele FR Dmitri Medvedev. Şi potrivit surselor de la Kremlin, liderul rus a fost mulţumit de această întrevedere. În primul rând, deoarece domnul Lupu a confirmat nedorinţa Chişinăului de a adera la NATO”, notează Kommersant..  
 
„Lupu este un politician acceptabil pentru noi, de aceea noi suntem gata să discutăm cu el. Noi nu jucăm jocurile interne moldoveneşti, însă urmărim situaţia din această republică”, au menţionat sursele de la Kremlin.