Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.10.2009

Preşedintele Republicii Moldova se alege la Moscova

Liderul comunist Vladimir Voronin şi singurul candidat la preşedinţia de la Chişinău, Marian Lupu, vor discuta în acest weekend, la Moscova, despre ieşirea din impasul politic creat de imposibilitatea alegerii şefului statului fără sprijinul a opt deputaţi comunişti.

Fostul preşedinte moldovean Vladimir Voronin a plecat vineri dimineaţă la Moscova, pentru a se întâlni, cel mai probabil, cu preşedintele rus Dmitri Medvedev, cu care va discuta despre alegerea în fruntea statului a candidatului democrat Marian Lupu, relatează site-ul ,,Ştirea Zilei”. Voronin a zburat cu un avion particular şi ar putea rămâne la Moscova până duminică, relatează surse citate de “Ştirea Zilei”. La scurt timp, Lupu, singurul candidat înscris la alegerile prezidenţiale de la Chişinău, a anunţat că se va duce sâmbătă la Moscova, la invitaţia partidului de guvernământ, Rusia Unită, prezidat de Vladimir Putin.

Vizitele la Moscova ale celor doi lideri moldoveni intervin în contextul imposibilităţii Parlamentului moldovean de a alege un nou şef al statului fără opt voturi din partea comuniştilor, iar rolul Moscovei este cel de mediator între tabăra democrată şi cea a fostei puteri.

Voronin şi Lupu s-au întâlnit recent la Chişinău, dar nu au ajuns la o înţelegere în privinţa alegerii noului preşedinte. Mai mult, întrevederea a creat suspiciuni privind o reîntoarcere a lui Lupu în tabăra comunistă. În cazul în care Parlamentul nu va putea alege un nou preşedinte, şeful interimar al statului, Mihai Ghimpu, urmează să dizolve legislativul şi să convoace alegeri anticipate în 2010. Tot mai multe voci din cadrul coaliţiei de guvernare susţin însă că nu există o prevedere expresă în Constituţie care să prevadă un termen pentru dizolvarea Parlamentului şi organizarea anticipatelor.

Marian Lupu, până de curând numărul doi al PCRM, a precizat că se va duce la Moscova “pentru a discuta aspectele ce ţin de relaţiile interparlamentare şi cele de colaborare pe linie de partid”. El a declarat că a primit mesaje directe de susţinere din partea Rusiei, în special de la preşedintele Medvedev, cu care s-a întâlnit la summitul CSI de la Chişinău. Acestea sunt “în viziunea mea nişte semnale de suport, transmise, inclusiv şi în adresa Partidului Comuniştilor. Probabil că aceste semnale nu se bazează pe o simpatie personală. Ele se bazează pe faptul că oricare partener al Republicii Moldova, fie din Est, fie din Vest, ar dori să aibă în Moldova un partener stabil şi previzibil”, a declarat Lupu pentru “Ştirea Zilei”. La summitul CSI, preşedintele rus Medvedev a refuzat să aibă o întrevedere cu Voronin, chiar dacă ultimul solicitase o întâlnire.

Deputaţii comunişti s-au ferit să ofere detalii despre deplasarea lui Voronin în Rusia. Victor Stepaniuc, unul dintre principalii ideologi ai partidului, a precizat însă că pledează pentru evitarea alegerilor anticipate. Vicepreşedintele PCRM Vladimir Turcan a precizat şi el că nu doreşte să ducă ţara în alegeri parlamentare anticipate.

Presa moldoveană invocă tot mai frecvent scenariul anticipatelor, precum şi pe cel al unei medieri a Kremlinului pentru depăşirea actualului impas. Intervievat de “Europa Liberă”, premierul liberal-democrat Vlad Filat a declarat că nu exclude nealegerea presedintelui şi că partidul său şi întreaga Alianţă pentru Integrare Europeană este gata să facă faţă provocării anticipatelor. Cât despre o posibilă mediere a Rusiei, Filat a declarat că “îmi displac accentele care persistă în ultimul timp, precum că şeful statului urmează să fie decis în alegere, în capitala de Est, ca partener (...) Punctul meu de vedere, şi al partidului, este că preşedintele ţării trebuie să fie ales în Republica Moldova şi să fie o soluţie pentru Republica Moldova, şi nu pentru Est sau Vest.” (Cotidianul)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus