Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.10.2009

Marian Lupu: „Romania poate sa ajute enorm de mult la apropierea R. Moldova de UE

Marian Lupu: „Romania poate sa ajute enorm de mult la apropierea R. Moldova de UE

Interviu realizat in exclusivitate pentru Agentia Inforusia cu Marian Lupu, presedintele Partidului Democrat, candidat la functia de presedinte al R.Moldova inaintat din partea Aliantei pentru Integrare Europeana

Inforusia: Pe ce cale se indreapta R.Moldova dupa evacuarea democratica de la putere a regimului Voronin?

Marian Lupu: In rezultatul alegerilor parlamentare din 29 iulie recent, in Republica Moldova s-au creat premise reale pentru ca democratizarea societatii sa devina un fundament al europenizarii tarii. Moldova intra in perioada democratizarii reale a societatii, a edificarii unui stat de drept, in care toti cetatenii sa se bucure de drepturi si libertati depline, fara a fi afectati de procesele de pseudo-democratizare a societatii, rezultate din implicarea voluntarista a politicului in toate domeniile vietii sociale.

Inforusia: Daca se va reusi consolidarea actualei guvernari sub umbrela Aliantei pentru Integrare Europeana (inclusiv alegerea presedintelui), ce schimbari majore se intentioneaza in plan politic, economic, social?

Marian Lupu: Astazi, in Republica Moldova originea schimbarilor majore in plan politic, economic si social ar insemna... revenirea la normalitate. Ma refer aici, in primul rand, la detasarea neta de practicile monopolizarii resurselor statului pentru atingerea unor scopuri inguste de partid sau de clan. La scrutinul trecut, apropo, PDM a declarat ca interesul national porneste de la interesele fiecarui cetatean al Republicii Moldova. Promovarea reala a reformelor si gestionarea mai buna a proceselor de schimbare sociala si economica in cadrul unui efort asistat de partenerii nostri internationali - Fondul Monetar, Banca Mondiala, Uniunea Europeana etc. -, aceasta este solutia pentru relansarea unei economii cu adevarat libere, concurentiale. In acord cu acest obiectiv, actiunea trebuie sa fie consolidata prin promovarea reformelor si pe celelalte dimensiuni sociale, pentru a avea justitie independenta, presa libera, pentru a ridica cultura politica moldoveneasca s.a.m.d. Iar toate acestea necesita stabilitate politica in interior. Or, ne propunem sa aderam la UE, ceea ce inseamna ca nu mai ramane loc pentru practici si metode din trecut. Astazi, insa, mai observam anumite manevre de a panica opinia publica, sub pretextul unei posibile lipse de resurse pentru plata salariilor si a pensiilor s.a.m.d.

Inforusia: Ce sanse prevedeti Dvs. de solutionare a dosarului transnistrean?

Marian Lupu: Identificarea solutiei politice a diferendului transnistrean este una din prioritatile politicii externe si interne a Republicii Moldova. Aceasta a fost si una din preconditiile PDM de aderare la Alianta pentru Integrare Europeana. Identificarea de comun acord a unei formule viabile si relansarea discutiilor in formatul de negocieri 5+2 poate oferi solutia dorita. Pe plan intern, PDM pledeaza pentru un consens deplin al tuturor fortelor politice si al societatii civile in aceasta problema. Pe plan extern, este necesar sa fie asigurata continuitatea dialogului, si in formatul 5-2, si in cadrul unor negocieri bilaterale.

Relansarea economiei nationale pe un trend ascendent, cu oportunitati de dezvoltare reale pentru ambele maluri ale Nistrului, va contribui la apropierea partilor si va face mai atractiva ideea de reintegrare teritoriala a tarii.  Este necesara elaborarea si implementarea unor proiecte de dezvoltare economica care sa includa si raioanele din stanga Nistrului, de aceste date ale problemei urmand sa se tina cont chiar si atunci cand Republica Moldova negociaza acordarea de credite sau granturi straine. In toti acesti ani reintegrarea tarii a fost privita mai mult ca un proces mecanic de apropiere a celor doua maluri ale Nistrului, si mai putina atentie a fost acordata laturii socio-umane. Abordand acest subiect nu ne putem referi doar la teritoriu, ci, mai intai de toate, la oamenii care locuiesc in regiune, la problemele si grijile lor. Daca acest lucru va fi realizat in deplina masura de catre toti politicienii, indiferent pe ce mal al Nistrului s-ar afla ei,  ar deveni mult mai lesne de solutionat problemele existente.

Inforusia: Cum vedetia Dvs. evolutia relatiilor cu Rusia si Ucraina in eventualitatea in care veti ajunge seful statului moldovean?

Marian Lupu: Republica Moldova trebuie sa-si energizeze politica externa si sa faca mai multe pentru a aprofunda relatiile de prietenie cu vecinii sai - Romania si Ucraina, dar si cu Federatia Rusa, care ramane a fi un partener strategic al R.Moldova. Se impune la modul imperativ constientizarea faptului ca, pentru a nu abandona traseul european, Republica Moldova trebuie sa aiba relatii constructive nu doar in Vest, ci si cu Ucraina sau Federatia Rusa.  In mod cert, relatiile bilaterale cu aceste tari trebuie sa aiba la baza promovarea intereselor nationale ale Republicii Moldova, fara a fi admise derapari de la normele consfintite in Constitutie sau anumite cedari de conjunctura, indeosebi la capitolul suveranitatii si integritatii teritoriale a tarii noastre. Relatiile cu vecinii trebuie sa fie cladite temeinic, in baza unor interese sanatoase, dar nu pe o placa turnanta, schimbandu-se de la o guvernare la alta.

Inforusia: Dar relatiile cu CSI si UE?

Marian Lupu: Aspiratiile Chisinaului se indreapta catre Uniunea Europeana, admiterea in familia comunitatii europene reprezentand scopul final al politicii externe a tarii noastre. Acest deziderat national, de altfel, este acceptat de catre toate formatiunile politice reprezentative din R.Moldova, fie de la guvernare, fie din opozitie.

Cu referinta la dorinta de a ne integra in Europa si statutul de membru al CSI: nu exista o conditionare a aderarii R.Moldova la UE prin abandonarea CSI-ului si, prin abstractie, este cert faptul ca daca astazi R.Moldova ar abandona CSI-ul, aceasta nu inseamna ca miane neaparat vom fi admisi in UE. Statutul de membru al CSI ofera tarii noastre niste oportunitati clare, daca e sa tinem cont de faptul ca Moldova este prezenta deja in acest spatiu, iar tarile-membre ale Uniunii Europene isi doresc sa valorifice din plin aceasta piata.

Sper ca reformele interne dificile pe care le are de parcurs Republica Moldova pe calea aproprierii de Uniunea Europeana vor fi sustinute si de partenerii nostri europeni, care ne vor sprijini in oferirea catre Republica Moldova a unei perspective europene clare.

Inforusia: Ce avantaje, respectiv, dezavantaje a oferit R.Moldova presedintia CSI, inclusiv desfasurarea Summit-ului CSI sub umbrela noii guvernari?


Marian Lupu: Desfasurarea summit-ului CSI la Chisinau prezinta mai mult un avantaj, decat un dezavantaj. Chisinaul i-a gazduit pe presedintii tarilor care fac parte din partenerii externi strategici ai Republicii Moldova. Presedintia CSI, ca si prezenta noastra in aceasta structura, ofera anumite oportunitati tarii noastre, de care trebuie sa se tina cont in promovarea abila a intereselor noastre nationale.  In mod evident, CSI-ul este supus unor critici privind ineficienta si desuetudinea sa, dar, in acelasi timp, nu sunt de neglijat sansele de a promova interesele R.Moldova si in cadrul acestei Uniuni interstatale.

Inforusia: In timpul Summit-ului ati avut prilejul sa va intalniti cu presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev. Ce puteti sa ne spuneti despre aceasta intrevedere? Care este atitudinea Kremlinului fata de noua configuratie politica de la Chisinau?

Marian Lupu: Dupa 29 iulie, autoritatile ruse au avut mai multe interventii, in care si-au exprimat atitudinea fata de noua guvernare democratica a Republicii Moldova. Toate aceste declaratii au pornit de la recunoasterea transanta atat a noii guvernari, cat si a principiilor suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova.

In cadrul intalnirii cu presedintele Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev, avuta loc in timpul Summit-ului de la Chisinau din 8-9 octombrie, au fost abordate mai multe aspecte ce tin de dezvoltarea relatiilor bilaterale ale tarilor noastre. Ulterior, mai multe voci au identificat niste semnificatii ascunse ale acestei intalniri. In definitiv, cred ca este de datoria fiecarui om politic responsabil din Republica Moldova sa valorifice orice oportunitate pentru a vorbi despre interesele tarii noastre, despre rolul si perspectivele ei in cadrul  relatiilor cu partenerii externi.

Inforusia: Care este atitudinea Dvs. in calitate de candidat la functia de presedinte al R.Moldova, fata de initiativa legislativa a Federatiei Ruse (Duma de Stat) de a implica, folosi armata rusa peste hotarele tarii pentru protejarea cetatenilor rusi? Cum este perceput in R.Moldova acest demers?

Marian Lupu: Acest subiect este viu dezbatut in spatiul public, uneori in termeni contrari. Conform acestui proiect legislativ, trupele ruse pot fi folosite in afara granitelor „pentru a respinge sau pentru a preveni o agresiune impotriva altui stat ori pentru a proteja cetatenii rusi de peste hotare". Este evident ca adoptarea acestei legi de catre Moscova va conduce ca prerogativele actuale ale presedintelui Rusiei, conform carora acesta putea folosi unitati speciale ale armatei peste hotare, vor fi largite, ceea ce trezeste nelinistea anumitor parti. Cum fiece tara isi defineste independent politicile pe care le va urma, marile puteri ale lumii au optica lor asupra manierelor si parghiilor de a actiona intr-o situatie sau alta, pe plan national sau international. In mod cert, credem ca este important ca sub niciun pretext sa nu fie lezate drepturile unor terti subiecti internationali. In contextul initiativei legislative mentionate, credem ca Federatia Rusa isi va pastra calitatea de mare actor politic al lumii, devotat principiilor si normelor interactiunii democratice a tarilor de pe mapamond. 

Inforusia: Care ar fi fagasul normal de relatii intre R.Moldova si Romania si cum se poate intra intr-o atmosfera de normalitate?

Marian Lupu: In Republica Moldova, spre regretul nostru comun, s-au luat multe masuri care nu foloseau nici intereselor nationale, nici, mai ales, cetatenilor sai. Precum, bunaoara, s-a intamplat la instituirea unui regim de limitare a calatoriilor pentru cetatenii din Romania, care a fost un demers abuziv si lipsit de sens. Este cert faptul ca Romania poate sa ajute enorm de mult la apropierea R. Moldova de UE, fara ca acest efort sa alimenteze ambitiile legate de proiecte ce tin de trecutul istoric si care nu au niciun viitor.

Ridicarea regimului de vize, semnarea Acordului privind micul trafic de frontiera, intensificarea raporturilor economice si derularea unor proiecte de interes mutual - acestia sunt primii pasi pentru a intra intr-o atmosfera de normalitate. Noi dorim ca Republica Moldova sa beneficieze din plin de avantajele de a fi vecin direct al Uniunii Europene, inclusiv din perspectiva mobilitatii cetatenilor sai, care vor beneficia si vor contribui nemijlocit la consolidarea orientarii democratice, pro-europene  a tarii noastre.

Inforusia: Sunteti optimist in privinta noului curs din istoria R.Moldova si care sunt principalele dificultati, dar si principalele atu-uri? Ce posibilitati de rezerva exista pentru evitarea alegerilor anticipate in cazul refuzului comunistilor de a sustine candidatura Dvs. la presedintie?

Marian Lupu: Republica Moldova are de recuperat un handicap enorm, in primul rand de ordin economic, care face diferenta intre nivelul de trai al moldovenilor si cel al cetatenilor comunitatii europene. Pentru a redresa situatia, este necesara reluarea si afirmarea unui dialog constructiv cu partenerii externi ai Republicii Moldova, cu organizatiile finantatoare internationale, dar si mobilizarea resurselor interne pentru energizarea economiei. Iar aceasta presupune, intai de toate, existenta unei stabilitati politice interne, care ar permite elaborarea unor politici guvernamentale de durata.

Opinia publica din R.Moldova indica nedorinta cetatenilor de a se declansa alegeri parlamentare anticipate. Noi, Partidul Democrat din Moldova, depunem eforturi sustinute pentru a debloca criza institutionala. Au fost lansate mai multe invitatii la dialog PCRM-ului, dar nu a urmat vreun raspuns din partea acestuia. In fractiunea parlamentara a PCRM sunt multe persoane responsabile, carora nu le este straina soarta cetatenilor, a tarii, care inteleg ca alegerea sefului statului va debloca situatia de criza si va permite guvernarii sa adopte in regim de urgenta masurile necesare pentru combaterea efectelor recesiunii mondiale la nivel de tara, ceea ce, implicit, va conduce la imbunatatirea conditiilor de trai ale tuturor cetatenilor, inclusiv cei care au votat cu PCRM.

Inforusia: Dle Lupu, va multumim pentru interviu si va dorim succese in cariera Dvs politica de viitor!

A intervievat pentru Inforusia - Lucia BEIU, redactor

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus