Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.10.2009

Kommersant: Romania se pregateste de absorbtia R. Moldova

Romania se pregateste pentru absortie, scrie vineri publicatia rusa Kommersant, referindu-se la adoptarea de catre Parlamentul Romaniei a amendamentelor legislative cu privire la simplificarea redobandirii cetateniei romane pentru cetatenii R. Moldova, informeaza NewsIn.

Camera Deputatilor a adoptat Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Legii cetateniei prin care este usurata modalitatea de redobandire a cetateniei romane pentru cei care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau le-a fost ridicata fara acceptul lor.

Potrivit ordonantei adoptate, persoanele care au pierdut cetatenia romana din motive neimputabile lor si descendentii acestora pana la gradul III pot depune cererea de redobandire sau acordare a cetateniei dupa obtinerea dreptului de sedere, fiind eliminat termenul de patru ani de la data obtinerii acestui drept, conditie continuta in vechea forma a Legii cetateniei.

Un alt amendament votat in comisie majoreaza numarul membrilor Comisiei de acordare a cetateniei din cadrul Ministerului Justitiei de la opt la 12, pentru a accelera examinarea dosarelor, mai scrie publicatia rusa. "In acest sens, vor fi infiintate oficii suplimentare in regiunile de est ale Romaniei. Iar cheltuielile deja au fost incluse in proiectul de buget", scrie Kommersant. Nu in ultimul rand, legea a fost modificata astfel incat termenul de verificare a conditiilor necesare acordarii sau redobandirii cetateniei romane a fost redus de la minimum sase luni la maximum cinci luni de la data inregistrarii cererii, iar interviul prin care se facea dovada cunoasterii limbii romane a fost eliminat in cazul redobandirii cetateniei.

Kommersant mai noteaza ca "doritorii de a obtine cetatenia romana printr-o schema simpificata isi puteau realiza visul si anterior. In anii precedenti, Bucurestiul a organizat de cateva ori actiuni speciale in acest sens. Atunci, pentru obtinerea cetateniei romane locuitorii R. Moldova trebuiau sa faca o cerere in acest sens, in care indice numele, prenumele, adresa si sa o trimita la Consulatul Romaniei". "Este adevarat, scrie cotidianul rus, ca astfel de actiuni au fost de scurta durata si au starnit reatiii negative la Chisinau, care l-a acuzat pe vecinul sau de "tendinte extremiste". De exemplu, in toamna anului 2006, in timpul unei astfel de actiuni, cetetenii R. Moldova au trimis peste 500.000 de cereri in vederea redobandirii cetateniei romane, scrie Kommersant.

"Numarul doritorilor de a obtine cetatenia romana a crescut dupa ce Romania devenit stat mebru al UE. Atunci Bruxelles-ul si-a manifestat ingrijorarea fata de actiunile Bucurestiului. Inca din etapa de discutie a amendamentelor legislative Comisia Europeana a numit "ingrijoratoare" intentiile Romaniei de simplificare a acordarii cetateniei pentru locuitorii R. Moldova, mai scrie cotidianul rus. Comisia Europeana sublinia, sustine Kommersant, ca procedura simplificata de acordare a cetateniei ar putea permite Bucurestiului "sa anexeze a patra parte din populatia R. Moldova". Insa autoritatile romane nu au tinut cont de temerile Bruxellesului. "Obligatia politica si morala a Romaniei si a romanilor este sa lupte pentru ca familiile noastre de pe malul de est al Prutului sa se intoarca acasa, in Europa", a spus presedintele Basescu in Parlamentul European.

La Chisinau aceasta retorica nu a fost tocmai salutata, dar "autoritatile R. Moldova nu sunt tentate sa dramatizeze situatia", potrivit publicatiei ruse. Mai mult, spre deosebire fostele autoritati ale R. Moldova, puterea actuala are o atitudine mai intelegatoare fata de aspiratia cetatenilor de a obtine cetatenia romana, care le permite sa calatoreasca in UE", adauga Kommersant. De asemenea, R. Moldova nu este ingrijorata de posibilitatea unei anexari.

"Potrivit statisticilor romanesti, pana in prezent cetatenia romana au obtinut-o doar 120.000 de locuitori ai R. Moldova", a declarat pentru Kommersant Andrei Popov, membru in Comisia de politica externa si integrare europeana din Parlamentul moldovean. "La urma urmelor, pe teritoriul R. Moldova locuiesc mai multi cetateni rusi decat romani", a adaugat el. In acelasi timp, deputatul Partidului Democrat spune ca actiunile Bucurestiului ii ofera un argument in plus Chisinaului in dialgul cu Bruxellesul in vederea incheierii acordului referitor la regimul de anulare a vizelor dintre R. Moldova si UE, conchide Kommersant. (Ziua)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus