Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.10.2009

Acordul pentru micul trafic de frontieră ar putea fi semnat în noiembrie

Acordul pentru micul trafic de frontieră ar putea fi semnat în noiembrie

Preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Senatului, Titus Corlăţean, a anunţat astăzi că acordul dintre România şi Republica Moldova privind eliminarea vizelor pentru persoanele care locuiesc la cel mult 50 de km de frontieră ar putea fi ratificat în luna noiembrie.

Corlăţean a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Suceava, că a fost ieri la Chişinău, împreună cu primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, pentru a stabili de comun acord cu autorităţile moldoveneşti harta care va delimita zona pentru care vor fi eliminate vizele.

Oficialul român a explicat că propunerea autorităţilor moldoveneşti nu trebuie să depăşească limita maximă de 50 de kilometri, existând riscul să se întârzie astfel obţinerea avizului din partea Comisiei Europene.

„Prezenţa mea la Chişinău a fost determinată de o serie de aspecte tehnice cu privire la harta pe  care autorităţile moldoveneşti trebuie să o definitiveze, astfel încât propunerea lor să nu depăşească nici măcar cu jumătate de kiloemtru acea limită maximă de 50 de kilometri, altfel existând riscul ca avizul de la Comisia Europeană să întârzie”, a explicat Corlăţean.

El a arătat că există un precedent în acest sens, un acord similar încheiat între Ungaria şi Ucraina primind aviz cu întârziere întrucât oficialii europeni au solicitat lămuriri suplimentare.

„Cei care locuiesc la o distanţă de până la 30 sau maxim 50 de kilometri de frontieră vor putea să circule liberi, fără niciun fel de viză, de o parte şi de alta a Prutului”, a spus Corlăţean.

Acordul ar putea fi aprobat de Comisia Europeană în luna noiembrie, susţine Titus Corlăţean. „Este un raport care a fost parafat la nivel tehnic, dar care necesită un aviz conform prealabil şi din partea Comisiei Europene, cel mai probabil în luna noiembrie”, a spus Corlăţean.

Pe de altă parte, Titus Corlăţean a anunţat  că s-a ajuns la un acord cu privire la deschiderea unor consulate româneşti în localităţile Cahul şi Bălţi şi a unui consulat al Republicii Moldova în municipiul Iaşi. (Adevărul)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus