Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
29.10.2009

Moldova va coopera cu Rusia în domeniul instruirii militare

Moldova va coopera cu Rusia în domeniul instruirii militare

Ministrul Apărării Vitalie Marinuţa s-a întâlnit astăzi, 28 octombrie, cu generalul-maior Leonid Azarin, ataşatul militar şi aero al Federaţiei Ruse în R. Moldova.

În cadrul convorbirilor au fost abordate subiecte de interes comun legate de relaţiile moldo-ruse în domeniul militar şi perspectivele de extindere a cooperării bilaterale. În particular, părţile au evocat colaborarea în cadrul iniţiativelor regionale de securitate, aspecte cu referire la schimbul de experienţă privind instruirea trupelor şi cooperarea în domeniul învăţămîntului militar.

Ministrul Apărăii Vitalie Marinuţa a subliniat în cadrul întrevederii că priorităţile conducerii Ministerului Apărării sînt continuarea procesului de reformă militară, dezvoltarea capacităţii de luptă a Armatei Naţionale şi asigurarea plenară a drepturilor sociale ale militarilor.

„Procesul de reformă militară va avea un imbold nou în condiţiile în care Programul de activitate al Guvernului R. Moldova pentru anii 2009-2013, presupune reformarea sectorului de securitate în conformitate cu standardele internaţionale, precum şi existenţa unei Armate Naţionale moderne, controlate în mod democratic şi capabilă să răspundă riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale”, a accentuat ministrul Apărării.

Totodată, Vitalie Marinuţa a reiterat intenţia de a colabora cu partea rusă în sfera instruirii militare şi a mulţumit ataşatului militar pentru posibilitatea perfecţionării profesionale a militarilor moldoveni în cadrul instituţiilor de învăţămînt militar superior din Federaţia Rusă.

La rîndul său, generalul-maior Leonid Azarin, a informat cu privire la reforma militară derulată de Federaţia Rusă. Ataşatul militar s-a referit în special la faptul că în cadrul acestui proces vor fi disponibilizaţi circa 250 mii de militari, iar atenţia primordială este acordată drepturilor militarilor. Ataşatul a specificat în acest context că optimizările efectuate nu vor afecta militarii disponibilizaţi din punct de vedere social.

„Guvernul rus şi-a asumat angajamentul să asigure militarii trecuţi în rezervă cu spaţiu locativ. În afară de aceasta, cadrele militare disponibilizate vor beneficia de cursuri de recalificare profesională, care vor facilita integrarea lor în societate după ce vor rămîne fără un loc de muncă”, a afirmat generalul-maior Leonid Azarin.

În finalul întrevederii, părţile s-au pronunţat pentru aprofundarea dialogului militar bilateral şi continuarea realizării activităţilor comune în scopul promovării raporturilor bilaterale reciproc avantajoase. Ministrul Apărăii a menţionat faptul că cooperarea între ţările noastre a avansat esenţial şi a mulţumit generalului pentru contribuţia personală la dezvoltarea relaţiilor bilaterale moldo-ruse în domeniul militar.

De remarcat că Tratatul de prietenie şi colaborare moldo-rus a fost semnat la 18 noiembrie 2001.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus