Trimite e-mail | Printeaza
Economie
29.10.2009

Ministerul Economiei a elaborat Planul de eliminare a constrîngerilor asupra mediului de afaceri

Ministerul Economiei a elaborat Planul de eliminare a constrîngerilor asupra mediului de afaceri, care a fost expus  dezbaterilor în cadrul şedinţei Grupului de lucru pentru reglementarea activităţii de întrerprinzător.

Planul a fost conceput şi elaborat, de către experţii Ministerului Economiei, drept urmare a unei analize minuţioase a multitudinii de constrîngeri şi probleme cu care se confruntă mediul de afaceri autohton.

În acest context, au fost regelementate un şir de propuneri concrete privind îmbunătăţirea mediului de afaceri în 15 domenii precum ar fi: construcţiile, iniţierea afacerii, licenţierea, siguranţa produselor alimentare, reglementarea de stat a preţurilor, transporturile etc.

În plan sunt indicate şi schimbările legislative ce se impun a fi efectuate întru eliminarea dublării controalelor în construcţii iar în domeniul licenţierii a fost propusă să fie revizuită lista genurilor de activitate licenţiate.

La exportul de vinuri îmbuteliate a fost recomandată eliminarea din legislaţie a aşa-numitului act permisiv obligatoriu cum este „marca comercială de stat".

De asmenea a fost propusă liberalizarea în domeniul exportului metalelor feroase şi neferoase.

În domeniul fiscal este propusă reducerea cotei TVA, precum şi optimizarea procedurilor de restituire a TVA la export.

Acţiunile prevăzute în plan sunt preconizate pentru sfîrşitul anului 2009- anul 2010. Planul de eliminare a constrângerilor asupra mediului de afaceri va fi prezentat Guvernului republicii Moldova in timpul imediat următor.

Planul integral îl puteti gasi anexat aici: Plan de eliminare a constringerilor asupra mediului de afaceri.doc
 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus