Trimite e-mail | Printeaza
Economie
29.10.2009

20 miliarde de lei – valoarea de piaţă a celor mai mari companii din Moldova

Cele mai mari companii din R. Moldova, cu statut de societate pe acţiuni, au o valoare (preţ) de piaţă de cca. 20 miliarde de lei (19,7 mlrd. lei), conform Rating-ului 50 companii cu cea mai mare valoare de piaţă, publicat în noul număr al Revistei de Analiză şi Rating STANDARD FINANCIAR. Valoarea medie a unei companii inclusă în studiu este de 394 milioane de lei. Rating-ul a fost elaborat de compania de consultanţă EVM Grup, în baza unei metodologii proprii ce ţine cont de preţul de la Bursa de Valori a Moldovei, pentru companiile tranzacţionate, şi în baza indicatorilor financiar pentru companiile ce nu sunt înregistrate la Bursă. 

Valorile sunt stabilite în condiţiile de prevalare a crizei economice şi financiare în ţară. În cazul unei eventuale înviorări a situaţiei din cadrul economiei naţionale valorile estimate, lejer ar creşte cu cca. 50 puncte procentuale. S-a mers astfel, pe cea mai pesimistă cale în cadrul estimării, existând mari rezerve ca valorile să crească în viitorul apropiat.

Aşadar, pe prima poziţie în acest top se plasează SA Moldovagaz, cu o valoare estimată a companiei de peste  3 mlrd. MDL. Pe poziţia a doua se situează o altă companie-gigant a economiei naţionale, SA Moldtelecom cu o valoare estimată la peste 2,7 mlrd. lei.

Pe poziţia trei, la o distanţă mai mare, se poziţionează în cadrul actualului clasament SA Orange Moldova (1,5 mlrd. MDL). La un mic decalaj, pe treapta 4 o regăsim pe BC Mobiasbancă - Groupe Societe Generale SA (1,49 mlrd. MDL).

BC Banca de Economii SA ocupa locul 5 în clasament la o distanţă mare de primele 4 clasate (valoarea estimată 1,05 mlrd. MDL).

Cea mai mare banca din ţară, BC Moldova Agroindbank SA, datorită unei cotaţii mici la BVM, se plasează după valoarea capitalizării bursiere pe treapta 6 în top.

Urmează în continuare în treptele topului banca comercială Eximbank - Gruppo Veneto Banca SA.

Pe poziţiile opt şi zece din clasament se poziţionează 2 companii din sectorul energetic, RED Union Fenosa şi CET-2.

Constatăm, aşadar, o dominaţie în cadrul Ratingului a companiilor din asemenea sectoare ca telecomunicaţiile, energetica şi segmentul bancar. Societăţile mari din sectorul agro-industrial al economiei naţionale sunt prezente echidistant în clasament. Menţionăm, aici, companiile Barza-Albă (poziţia 12), Sudzucker-Moldova (poziţia 17), Aroma (poziţia 18), Floarea Soarelui (poziţia 23), Vinia Traian (poziţia 26), Bucuria (poziţia 28), Tutun-CTC (poziţia 29), Alfa Nistru (poziţia 31), Incomlac (poziţia 34), Carmez (poziţia 41).

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus