Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.10.2009

Marian Lupu dezminte zvonurile că, odată ales preşedinte, ar putea schimba alianţa. Europa Liberă.

Marian Lupu dezminte zvonurile că, odată ales preşedinte, ar putea schimba alianţa. Europa Liberă.

Marian Lupu: "Dacă am declarat un set de valori şi ne-am asumat riscurile, atunci mergem pe acestă cale mai departe".

Marian Lupu: Astăzi dimineaţă am fost telefonat, mi s-a propus o întrevedere cu reprezentanţi ai conducerii Partidului Comuniştilor, cu domnul Voronin în persoană. Nu aş putea numi această întrevedere ca tratative sau negocieri.

A fost un dialog politic ca să urmăm acea declaraţie pe care am făcut-o publică noi, Partidul Democrat săptămâna trecută, atrăgând atenţia la consecinţe, dacă nu se întâmplă alegerea şefului statului, atrăgând atenţia la responsabilitatea comună a clasei politice, atrăgând atenţia asupra faptului că pe o mare majoritate din priorităţi de politică internă şi externă a ţării, noi nu suntem plasaţi pe poziţii diametral opuse. Multe din ele în general coincid. Alte poziţii de ideologie sunt foarte şi foarte aproape. Şi în acest sens cei care trebuie să decidă votează sau nu votează şeful statului, trebuie să se convingă întâi de toate că persoana care aspiră, care sunt viziunile, priorităţile, care vor fi acţiunile pe care le va promova.

Valentina Ursu: Ce aspecte abordează domnul Voronin? Ce vrea?


Marian Lupu: De exemplu, despre politica anti-socială în viziunea PCRM, care este promovată de către Alianţă. Au fost evocate politica anti-democratică, politica anti-europeană...

Valentina Ursu: Ei revin la cele două rezoluţii, pe care vi le-au prezentat imediat după alegeri. Nu vi se pare că sub acest paravan scopul e altul din partea comuniştilor? Ar vrea ei să obţină poate nişte garanţii?

Marian Lupu: Nu e nimic de ascuns aici. Am menţionat că noi nu suntem plasaţi şi niciodată nu vom fi plasaţi de vendetă politică, ca să punem în aplicare nişte arme de presiune, de şantaj în acest sens cu tot felul de neplăceri.

Valentina Ursu: Dumneavoastră v-aţi răspuns la întrebarea de ce nu vor comuniştii să-l voteze pe Marian Lupu?


Marian Lupu: Motivul poate fi ascuns în ideea poate a plecării lui Marian Lupu de la PCRM sau poate că este o repulsie poate raţională, dar în cea mai mare parte emoţională, că după 8 ani de zile ca urmare a alegerilor parlamentare se regăseşte în opoziţie, nu pot să afirm astăzi că aş avea un răspuns foarte şi foarte clar de ce acest lucru nu se întâmplă. Ar putea fi opinii diferite chiar şi pe interior la PCRM. Totuşi se resimte o anumită reţinere, se resimte ceva care poate este legat de modelul de organizare, de autodisciplină.

Valentina Ursu: Dar pe de altă parte, comuniştii devin foarte repede cooperanţi, atunci când ei insistă asupra unei alte coaliţii de centru-stânga. Adică pe de o parte nu-l votăm pentru că aşa e disciplina de partid, dar pe de altă parte îl votăm dacă facem o altă coaliţie?

Marian Lupu: Iată şi dumneavoastră aţi pus în evidenţă o anumită contradicţie. Oricare ar fi situaţia, eu nu pot să zic că pe prim-plan, este sentimentul meu, că ar fi aici nişte divergenţe de viziuni, divergenţe ideologice. Chiar vă spun sincer că e greu uneori să înţelegi despre ce este vorba în acest sens. Ori, cum aţi menţionat dumneavoastră, că în cazul ăsta nu este bun, iar în cazul ăsta este bun. Dar s-a mers şi mai departe în anumite declaraţii, că trebuie de retras candidatura şi multe alte lucruri.

Valentina Ursu: Dar ce şanse mai are această idee a comuniştilor, precum că încă nu e târziu de creat o altă coaliţie de centru stânga?

Marian Lupu: Noi până în ziua de astăzi toate acţiunile, asumarea responsabilităţii per ansamblu pentru guvernare, pentru ieşirea din criza economică, pentru depăşirea crizei sociale şi permiteţi-mi să spun că sunt nişte lucruri foarte şi foarte complexe şi complicate, care vor cere mult efort şi mult profesionalism de la întreaga echipă atât la nivel politic, cât şi la nivel de executiv în acest sens. Şi atunci din momentul în care am pornit pe această linie, s-au format structurile parlamentare, cele guvernamentale, aceste structuri trebuie să asigure buna funcţionare. Fiindcă încă de la sfârşitul anului trecut ţara a intrat în criză economică.

Valentina Ursu: De unde aceste scenarii precum că totuşi comuniştii ar putea să dea cele 8 voturi pentru candidatura lui Marian Lupu, dar în eventualitatea ca ulterior să se schimbe speaker-ul, să se modifice componenţa guvernului?

Marian Lupu: Aceste lucruri vin sau din acelaşi scenariu sau din aceeaşi sursă, precum şi altele de genul că în sânul Alianţei nu există unitate, că există forţe în interiorul Alianţei, care nu doresc candidatul înaintat de către AIE să fie ales, că ar fi fost anumite voci în sânul Alianţei care şi-ar dori alegeri anticipate. Calific aceste lucruri în mod echivalent. Probabil că şi sursa e aceeaşi, şi scenariul este acelaşi. Rămâne doar de văzut întreaga organizare.

Valentina Ursu: Dar în eventualitatea că ajungeţi în fotoliul prezidenţial, am putea vorbi despre aplicarea acestor scenarii?


Marian Lupu: Partidul Democrat a căzut de acord la momentul iniţierii şi formării acestei Alianţe să meargă pe această cale cu candidatul la preşedinţie, înţelegând foarte bine că înainte de acest pas să fie ales şi speaker-ul parlamentului, că din cauza situaţiei economice dificile o să fie investit guvernul şi că pentru primele două exerciţii, cele 53 de voturi au fost absolut garantate şi ele au fost garantate în realitate. Înţelegând foarte bine că pentru cel de-al treilea element al acestei situaţii, el este cel mai riscant şi cel mai responsabil, fiindcă 53 de voturi nu sunt suficiente, dar Partidul Democrat a mers pe această cale pentru atingerea intereselor R. Moldova.

Şi acum în mod evident că aşteptăm şi noi de la partenerii noştri din Alianţă un comportament pe potriva respectării acelor angajamente din partea PD, fiindcă în ultima instanţă nu este o idee fixă, nu este o idee bătută în cuie. Fiindcă cineva mai încerca să răspândească zvonuri că uite preşedintele PD doarme şi visează să fie şef de stat şi atunci face orice pentru a obţine acest scop. Păi haideţi să profităm de frumosul prilej de astăzi în cadrul emisiunii pentru a infirma aceste lucruri, fiindcă fiecare acţiune îşi are un anumit preţ, anumită valoare în acest sens. Şi apoi dacă am declarat un set de valori şi ne-am asumat şi responsabilitatea şi riscurile, păi iată pe această cale mergem şi mai departe.

Valentina Ursu: Până la urmă credeţi că depinde doar de răspunsul hotărât, categoric al liderului Vladimir Voronin?


Marian Lupu: Cam asta este situaţia pe care am putea s-o constatăm. Trebuie să mai înţelegem, pe de altă parte, că orice partid, care nu ar fi, fie că e vorba de PCRM, fie că e vorba de PD sau alte partide, sunt organisme destul de complexe în acest sens. Şi eu chiar vreau să reiterez astăzi, nu o să merg şi nu am mers nici pe cale de şantaj, nici pe cale de a cumpăra voturi, nici pe alte căi care îmi par mie lipsite de moralitate şi etică şi chiar utilizând asemenea instrumente, asemenea argumente, ar fi într-un fel o umbră de acest gen pentru o persoană sau o echipă, care pretinde la ceva pe dimensiunea politică, pe care motiv, zic eu că poate mult mai convenabil pentru întreaga situaţie, pentru ţară, pentru toată lumea per ansamblu, nu ar fi unul, doi sau trei de ăştia care să meargă deghizaţi să voteze, ci ar fi mult mai favorabilă o decizie per ansamblu, o decizie politică responsabilă, una asumată. Asta ar fi calea cea mai reuşită.

Valentina Ursu: Intenţionaţi să vă mai întâlniţi cu colegii deputaţi comunişti?


Marian Lupu: Evident. De câte ori va fi necesar.

Valentina Ursu: Cu conducerea partidului sau cu deputaţi separat?

Marian Lupu: Pentru mine formatul contează mai puţin. În format mai extins, măcar cu toată fracţiunea. Mai puţin mă deranjează elementele acestei formule, important ca dialogul să aibă loc. Să ne înţelegem ce avem în vedere fiecare şi să ajungem la o constatare a situaţiei.

Valentina Ursu: De la liderul PCRM ce aţi înţeles? Mai există loc pentru aceste discuţii, pentru atingerea unui consens?

Marian Lupu: În oricare situaţie, şi mai ales în politică, niciodată nu trebuie să spui niciodată. Atât timp cât există perioada până în ziua alegerilor, că vor fi alegeri repetate, că nu vor fi, urmează să vedem, dar atâta timp trebuie să lăsăm o anumită uşă deschisă pentru diferite ipoteze, că va fi adoptată o decizie, că va fi adoptată o altă decizie de către fracţiunea PCRM, dialogul în viziunea mea trebuie să continue, este un lucru firesc. Ar fi mult mai urât şi lipsit de sens ca dialogul să nu aibă loc, fiindcă politica de fapt este dialog. Contează în cele din urmă nu calea, ci rezultatul. (Europa Liberă)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus