Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.10.2009

Circa 180 mil. dolari SUA vor fi utilizate pentru acoperirea deficitului bugetar

Drepturile speciale de trageri (DST) acordate de către Fondul Monetar Internaţional (FMI) Republicii Moldova prin intermediul Băncii Naţionale a Moldovei, în sumă de 117 mil. 713,577mii DST (circa 180 mil. dolari SUA), vor fi utilizate în scopul acoperii deficitului bugetar. Acst fapt este prevăzut de roiectul Legii „Privind utilizarea alocării de drepturi speciale de trageri” pentru acoperirea deficitului bugetar a fost aprobat azi, 28 octombrie, în şedinţa de Guvern.

Conform deciziei Consiliului Guvernatorilor al FMI din 7 august Moldova a beneficiat de alocări de DST în sumă totală de 117 mil. 713,577 mii DST.

Veaceslav Negruţa, ministrul Finanţelor, a menţionat că FMI a propus alocarea de DST în mărime echivalentă a 250 miliarde dolari SUA, în scopul ameliorării efectelor negative ale crizei financiare mondiale asupra economiilor ţărilor membre. Alocarea DST se efectuează fără impunerea a careva condiţionalităţi, stabilite în cadrul angajamentelor financiare cu FMI.

Ministrul Finanţelor a specificat că potrivit procedurilor Fondului fiecare ţară are dreptul de a utiliza alocarea de DST conform necesităţilor interne. În contextul situaţiei reale şi pentru ameliorarea crizei economice, fondul dat, conform proiectului de lege, va fi utilizat pentru acoperirea deficitului bugetar enorm.

În conformitate cu procedurile Fondului, ţara urmează să achite o dobândă, pentru folosirea de DST. Conform calculelor preliminare, în anul 2010 cheltuielile pentru achitarea dobânzii şi comisionului vor constitui circa 5,2 mil.lei, cu o dobândă de 0,25 %.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus